Blokade na Arhitektonskom se nastavljaju – Uprava poručuje: Ako se protesti nastave, bićete prvi koji su pali godinu

Blokade na Arhitektonskom fakultetu se nastavljaju već sedmi dan jer uprava fakulteta ne odustaje od povećanja školarina.

Kako saznajemo, u petak je održan sastanak studenata sa dekanom i prodekanom fakulteta na kome je dekan rekao da, ukoliko se blokade nastave nastava neće biti nadoknađena, a profesori će samostalno moći da odrede način na koji način će pristupiti neodržanoj nastavi.

Takođe, navodi se da su pojedini profesori na hodnicima pružali studentima podršku, ali na Nastavno – naučnom i kulturnom veću, ta podrška je izostala.

Kako se navodi u saopštenju Studentskog parlamenta, postavljenog na Teams grupama, dekan je takođe poručio da paze na strukturu nastave u vidu 30% dozvoljenih izostanaka u okviru semestra.

Na pitanje šta bi se šta bi se desilo u hipotetičkoj situaciji da se obustava nastave dešava naredna tri meseca, odgovor je bio da bi u tom slučaju svi pali godinu i da bi u tom slučaju bili prvi u istoriji.

„Studenti koji su učestvovali u N.N.V su jasno uvideli da nastavno osoblje koje je učestovalo u veću nije na strani studenta po tom pitanju, i da ovo doživljavaju kao atak na regularan rad fakulteta. SPAF je u Veću fakulteta doživeo neakademsko i neprofesionalno ponašanje profesora i docenta. Ovo je obuhvatalo skup komentara članova N.N.U veća i uprave upućenih studentima na račun načina održavanja našeg mirnog okupljanja. Predstavnici studenata su bili izloženi nizu ružnih komentara poput onih koji su glasili:

  • Da su studenti vršili vandalizam u zgradi AF
  • Da su studenti uvredili nastavnike iznoseći njihova mišljenja i stavove
  • Da studenti ruše ugled fakulteta u medijima

SPAF se nakon ovog sastanka Veća, uzimajući sve u obzir, osećao izložen pritisku i ugroženo od strane onih koji prvi treba da ih štite.”, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta Arhitektonskog fakulteta.

Na kraju saopštenja, SPAF je od studenata tražio da se izjasne da li su nastavak blokada ili ne

Kako prenosi Nova, do sada se izjasnio 891 student, od koga je njih 696, odnosno 78,11% glasalo za nastavak blokada, dok ie protiv bilo 21,89%, ili 195 studenata.

Pored Arhitektonskog fakulteta, i studenti Elektrotehničkog fakulteta su putem instagram stranice etf_protest obavestili da od 8 časova jutros počinju protest u holu fakulteta.

Izvor: Nova, etf_protest

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.