Treći dan blokade na arhitektonskom fakultetu: Studenti najavljuju štrajk i proteste?

Danas je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu održan sastanak dekana i studenata na kome se diskutovalo o povećanju školarine i studentskim zahtevima.Sastanak je bio otvoren za sve studente Arhitektonskog fakulteta, a pored dekana prisustvovao je i prodekan, kao i studentski parlament.

Obrađivali su se različiti prohtevi: pravljenje maketarnice, kafeterije i novih toaleta za oba pola, nova stolarija i prozori, povećanje broja produžnih kablova, renoviranje sala.

Kako nezvanično saznajemo, predlog za povećanje školarine koji je poslat Univerzitetu neće biti povučen. Na sastanku je razlog povišenja obrazložen kao posledica inflacije, ali i mnogih drugih faktora; ne zavisi samo od fakulteta, već i od Univerziteta i ministarstva.

Što se tiče drugih tačaka, došli smo do informacija da se govorilo o otvaranju kafeterije do leta ove godine, a sale će biti renovirane kada osiguranje pokrije troškove. Kada je reč o maketarnici, dekan je poručio studentima da mu veruju, da je lično odgovaran da napravi maketarnicu za vreme svog mandata, zato što je to i njegov interes, ništa manje vredan i bitan nego interes studenta. Izjavio je da provodi 3 sata sa studentima da bi se zalagao sve jer je sve bitno; i maketarnica, i toaleti, i čuvena sala 218 koja zahteva renovaciju poda.

Za pojedine druge zahteve rečeno je da nema dovoljno novca u budžetu.

Kako smo saznali, spomenut je i slučaj seksulanog uzmemiravanja, dekan je napomenuo da je zaštitnik građana, Pašalić, 9 meseci bio u inspekciji i kontrolisao pravne procedure i da briljiraju kada je reč o pravnim procedurama. U skladu sa svim tim iskustvom, poručuio je da, ako vide nedolično ponašanje, studenti to prijave povereniku, jer postoji mehanizam koji može taj problem dobro da reši, što su, kako navodi, i pokazali.

Predstavnici studenata su na sastanku rekli da se protesti nastavljaju ,,od jutra do mraka”. Zamolili su kolege da budu kolegijalni i da ne dolaze na konsultacije za vreme protesta, a za sutra je najavljen još jedan sastanak na kome će se sastati sa bivšim dekanom, sadašnjim rektorom. Pohvalili su upravu zato što je popravljen sajt fakulteta i poručili da se nadaju da će se dobra saradnja nastaviti.

Nezvanično se planira i veliki štrajk ispred Arhitektonskog fakulteta u petak na kom će biti pozvani svi studenti tehničkih i drugih fakulteta kako bi podržali proteste.

Kako je došlo do blokade i kako su izgledala protekla tri dana, pročitajte u nastavku:

https://magazinstudent.rs/2023/02/27/blokada-na-arhitektonskom-fakultetu-skolarina-povecana-a-uslovi-studiranja-i-dalje-losi/

https://magazinstudent.rs/2023/02/27/najnovije-informacije-sa-arhitektonskog-fakulteta-dekan-najavio-sastanak-sa-studentom-prodekanom-i-studentskim-predstavnicima/

https://magazinstudent.rs/2023/02/28/blokade-arhitektonskog-fakulteta-se-nastavljaju-i-danas-studenti-najavljuju-nastavak-sve-do-nedelje/

Piše: Elena Gligorijević

Foto: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.