Blokada na Arhitektonskom fakultetu: Školarina povećana, a uslovi studiranja i dalje loši

Nakon što je na sednici Nastavno – naučnog i umetničkog veća, usvojeno povećanje školarina na 290.000. dinara, studenti su blokirali Arhitektonski fakultet.

Nova cena studija važiće za buduće samofinansirajuće brucoše, dok će za ostale studente školarina biti povećana na 270.000. dinara.

Na licu mesta, od učesnika blokade, saznali smo sledeće:

Zahtevi na protestu su sve što ne valja na fakultetu: od školarine, koja je povećana, preko toga što nepostoji maketarnica, nema fotokopirnice, stubovi koji su napukli ili trupi, WC koji ne rade, učionice koje nemaju pod, do toga što plaćaju 150 po roku za makete i graficke radove, i plus što predmeti iz semestra ne mogu da se polažu u drugim rokovima, već samo u tom koji je kad prođe nastava (ispite neparnih semestara samo mogu u nepranim rokovima da polažu), i što se upis ocena u indeks plaća po nekoliko hiljada. I naravno, ono u vezi sa seksualnim uznemiravanjem.

Ne postoje sale sa računarima, naravno, podrazumeva se da imaju programe kao što su AutoCaf, Fotoshop, Rhino, ali besplatan je samo AutoCad, a za ostale mora da se plati fakultetu ako žele da im instaliraju. Toalet za invalide je zaključan, postoji i zajednički WC za oba pola, i to samo jedan, dok je drugi totalno disfunkcionalan pa je i zaključan.

Takođe, sudenti su bili ispred dekanovog kabineta kada je odluka prihvaćena i nije bilo nikog unutra.

Nije povećan ni broj budžetskih mesta iako je školarina podignuta.

Kako prenosi Danas, dekan fakulteta nije želeo da komentariše dešavanja na fakultetu.

Na prethodnom veću, nije postignut kvorum za odlučivanje, pa je sednica opet održana danas.

Izveštavaju: Elena Gligorijević i Luka Đoković

Piše: Sandra Stanojević

Foto: Student

Izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/grupa-studenata-blokirala-arhitektonski-fakultet/

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.