Izložba u Narodnom muzeju Srbije posvećena umetnici Nadeždi Petrović

Jubilej 150. godišnjice rođenja čuvene slikarke Nadežde Petrović biće obeležen u Velikoj sali Narodnog muzeja otvaranjem velike izložbe ,,Nadežda Petrović. Modernost i nacija” danas u 18 časova. Povodom Dana državnosti Republike Srbije 15. i 16. februara za sve posetioce muzeja ulaz će biti slobodan.

Hronološki uvid u likovni opus jedne od najpoznatijih srpskih slikarki na sveobuhvatan način kreirali su autori izložbe prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan u saradnji sa kustosom Jasminom Cukić i muzejskim savetnikom Evgenijem Blanušom. Postavka izložbe obuhvata istovremeno nacionalne motive i epizode impresionizma, uz moderne slike nastale u Parizu.

Likovna dela čuvene slikarke podrazumevaju slikarska platna i fotografije koje su činile osnovu za razvoj srpskog modernog slikarstva zajedno sa njenim zalaganjem za napredak naroda i čovečanstva početkom 20. veka.

Takođe, na izložbi će biti prikazana i dela Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, Umetničke galerije Nadežda Petrović iz Čačka, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske iz Novog Sada. Postavka izložbe biće otvorena za posetioce do 15. aprila. U narednom periodu izložba će biti postavljena u Galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović i Galeriji savremene umetnosti u Nišu.

Rad srpske umetnice, pored slikarstva i likovne kritike, bio je obeležen i zalaganjem za važna društvena, politička i nacionalna pitanja, uključujući i žensku emancipaciju, zbog čega će, bez sumnje, ostati još dugo u sećanju srpskog naroda.

Piše: Viktorija Gorgioski

Student: Kultura

Izvor: http://www.narodnimuzej.rs/dogadjaj/izlozhba-nadezhda-petrovi-modernost-i-natsija/

FOTO: http://www.narodnimuzej.rs/dogadjaj/izlozhba-nadezhda-petrovi-modernost-i-natsija/

Leave a Reply

Your email address will not be published.