Međunarodni dan žena i devojaka u nauci – 11.februar

Na današnji dan, 11. februara, širom sveta obeležava se dan žena i devojaka u nauci. Na zasedanju Generalne skupštine UN, 22. decembra 2015. godine, usvojena je rezolucija kojom se ovaj datum potvrđuje kao Međunarodno priznat.

Žene i devojke u nauci čine manjinu, mogućnosti su im ograničene, a napredovanje usporeno. U svetu još uvek vlada utemeljeno uverenje da je glavna karakteristika svakog čoveka njegov pol, stoga biti žena i u nauci predstavlja otežavajuću okolnost.

Prihvaćena rezolucija ima za cilj da osnaži devojke i žene širom sveta koje kao svoj životni poziv vide posao naučnika, kao i da načini korak bliže ka rodnoj ravnopravnosti u još jednoj profesiji.

Žene zbog uloge majke češće napuštaju svoje profesije, odriču se svog zvanja zarad porodičnog života i vremenom bivaju izopštene iz svih budućih karijernih planova. Ukoliko se odluče da se vrate, smatraju se potencijalno nedovoljno produktivnim. Menjaju im se zaduženja, mahom i položaj na poslu, dok se broj projekata u kojima učestvuju smanjuje.

Procentni udeo žena, na svetskom nivou, u oblasti nauke iznosi svega 29.3%. Prvi doktor nauka, u Srbiji, bila je književnica Isidora Sekulić, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Ksenija Atanasijević, filozof i prevodilac, bila je prva žena koja je doktorirala na Beogradskom Univerzitetu, na kome je kasnije i predavala.

Marija Kiri, Rozalind Frenklin, Barbara Maklintok, Meri Aning samo su neke od žena koje su, iz raznih oblasti, ostavile neizbrisiv trag u nauci i promenile u potpunosti njen tok.

Pored osporavanja prouzrokovanim polom, naučnice se suočavaju i sa predrasudama koje se odnose na njihov fizički izgled. Raščupana kosa, naočare sa dioptrijom, nezavidan izgled, asocijalnost, uskogrudnost samo su neki od epiteta koji se usko vezuju za posao naučnice u društvu, čime se žene u ovoj profesiji diskredituju. 

U želji da podstaknu žene i devojke da se bave naukom i pruže im potporu, određene kompanije sprovele su kampanje namenjene podršci naučnicama.

For Women in science, uz podršku kompanija L’Oréal i Unesco-a, svake godine nagrađuje po jednu naučnicu iz sledećih regiona: Afrike, Azije, Evrope, Latino Amerike, Severne Amerike. Nagrade se dele iz oblasti biomedicine, hemije, fizike i IT-a.

Regionalni savet za saradnju pokrenuo je kampanju pod nazivom ,,Izaberi STEM budućnost”, sve u cilju karijarnog usavršavanja i napredovanja žena iz raznih oblasti nauka. Ova kampanja namenjena je ženama naučnicama Zapadnog Balkana.

Fondacija ICONS poziva naučnice širom sveta da podele svoje iskustvu i opišu svoj početak u kampanji pod nazivom – Dear Little Scientis i objasne šta je ono što im je trebalo da čuju na svom početku. Namenjena je svim ženama i devojkama koje rade na evropskim naučnim istraživanjima.

Piše: Kicara Mina

Izvor: svetnauke.org; molbios

Foto: Pixabey.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.