Preminuo Pako Raban u 88. godini

Poznati španski dizajner i parfimer, Pako Raban, preminuo je danas u 88. godini života u Portsalu, blizu Bresta, u Francuskoj.

Na zvaničnom Instagram nalogu španskog dizajnera, kuća Pako Raban saopštila je tužne vesti i odala počast svom vizionarskom dizajneru i osnivaču. Uzrok smrti za sada je nepoznat.

Slavni umetnik rođen je 18. februara 1934. godine u jednoj španskoj baskiji. Pravo ime bilo mu je Francisko Rabaneda Kuervo. Rano je ostao bez oca koga su pogubile nacionalističke trupe tokom Španskog građanskog rata. Njegova porodica prebegla je u Francusku 1939. godine.

Raban je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu. Bio je samouki kreator, ali je vrlo rano ušao u svet mode zahvaljujući svojoj majci koja je radila kao krojačica u prvoj modnoj kompaniji Kristobala Balensijage, u Španiji. Pravio je skice i dizajnirao nakit za poznate brendove poput Diora i Živanšija, a 1966. godine Pako Raban osnovao je sopstvenu istoimenu modnu kuću.

Čuveni kreator je šokirao svet mode svojim smelim izgledom na pisti, lažnim nakitom, bosonogim modelima, kao i neobičnim materijalima poput metala, papira i plastike koje je koristio za kreiranje dizajna iz svemirskog doba. Zbog skandalozne prve kolekcije „12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“, Koko Šanel je šampiona metalik odeće prozvala ,,metalurgom”, a modni svet smatrao ga je buntovnikom industrije, pa je dobio nadimak „enfant terrible”, tj. strašno dete.

Par godina posle, Pako je potpisao ugovor kojim je stekao vlasništvo nad ,,Puigom” iz Barselone, modnom kompanijom i kompanijom mirisa koja postoji od 1914. godine. Kasnije je kreirao za mnoge poznate ličnosti poput Odri Hepbern i Lejdi Gage. Dodatnu popularnost stekao je zanimljivim izjavama u kojima je tvrdio da je proživeo nekoliko života, da je star 78 000 godina, da je video Boga i susreo se sa vanzemaljcima.

Godine 1999. Pako Raban povukao se iz mode. Tokom naredne 24 godine, retko se pojavljivao u javnosti.

Veliki modni dizajner zauvek će ostati upamćen po svojim neverovatnim kreacijama i prepoznatljivim mirisima.

Piše: Elena Gligorijević

Izvori: Telegraf, Le Parisien, Daily Maily, Independent, BBC, Nportal

Foto: https://elle.rs/Moda/Vesti/amp/a44990/Paco-Rabanne-preminuo-je-u-88-godini.html

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.