Velika srpska baza podataka u izradi: Uključeno preko 8.500 doktora nauka širom sveta

Fakultet organizacionih nauka i Medicinski fakultet u Beogradu, rade na projektu izrade velike baze podataka koja okuplja domaće doktore nauka, doktorande i lekare koji žive i rade van granica Srbije, kako prenose Novosti.

Iza ideje stoji profesor Fakulteta organizacionih nauka, dr Jovan Filipović, koji već tri decenije prikuplja podatke neophodne za bazu. Prema tome, baza koja nas očekuje u budućnosti će zapravo biti dopunjena verzija stare.

Takođe, prof. dr Filipović je naveo da dijaspora, umrežena na ovaj način, može da učestvuje u zajedničkim projektima od državnog i nacionalnog interesa, što bi omogućilo investiranje i dovođenje investitora u Srbiju. Preko ove baze podataka, kako dodaje, država može lako da konsultuje najumnije ljude iz određenih oblasti u svetu.

Cilj ovog projekta je da podaci budu dostupni jednostavnim klikom „miša“ i prilagođeni današnjem pristupu značajnim informacijama.

U bazi je, trenutno, najveći broj inženjera iz elektotehnike i IT oblasti. Takođe, možemo pronaći dosta molekularnih biologa a uz to, tu su nekadašnji đaci Matematičke gimnazije u Beogradu, koji su se nakon toga usavršavali van matične zemlje.

Podršku su pružili Rektorat Univerziteta u Beogradu, Privredna komora i Ministarstvo za rad.

Piše: Sara Panić

Izvor: novosti.rs

STUDЕNTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.