Kako proceniti koliko ti vremena treba za spremanje ispita?

Ovog puta ćeš krenuti na vreme, obećavaš sebi. Ubrzo se nalaziš u situaciji u kojoj je ostalo 24h do ispita, a ti si tek na početku gradiva. Poznato, zar ne? Besniš, ljutiš se ali znaš da si jedini krivac. Kako bismo ovo izbegli, neophodno je da procenimo vreme potrebno za spremanje ispita.

Ispit  ≠ nemoguća misija

Neretko izjednačavamo ova dva pojma. Iz straha, anksioznosti ili poučeni prethodnim (ne)posrednim iskustvom. Pri proceni bilo čega vezanog za ispite, bitno je ovo shvatiti. U momentu kada svoj fokus sa treme i potencijalnog padanja ispita, preusmerimo na samo gradivo jeste momenat u kom smo na pola puta do uspeha.

Pravilo “kreni duplo ranije”

Ovo je pravilo koje predstavlja vrlo bitnu stavku prilikom spremanja bilo čega. Datum ispitnog roka i tačan raspored ispita, najčešće i satnica budu objavljeni blagovremeno. Dovoljno rano, da nam ostavi prostora za spremanje. Pri klasičnom računanju broja stranica knjige i dana do određenog datuma, stani na pola. Probaj drugačije. Napravi računicu tako da završiš s učenjem nekoliko dana pred sam ispit, a ne noć pre ili, još gore, jutro uoči njega. To će ti dati komfor i osećaj veće sigurnosti.

“Kampanjaski” nije loše

Nužno uvredljiv komentar,”učiš kampanjski”, više to ne mora da bude. Jedna od bitnijih, ako ne i  najbitnija stvar pri procenjivanju vremena je prostor za predah. Najčešće sebi postavimo nerealistične zadatke, ne uzimajući u obzir životne okolnosti. Počevši od najbenignijeg, ne uči nam se, pa do malo ozbiljnijih nepredviđenosti. Umesto svakodnevnog bubanja i grejanja stolice, dopustimo sebi da izađemo bez griže savesti. To može samo pozitivno uticati na dalji tok učenja.

Piše: Sara Panić

FOTO: Unplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.