Pretpraznična euforija: O čemu sve studenti misle a nije januarski rok?

Praznična atmosfera, svi su užurbani, kupuju se pokloni za najdraže, jure rasprodaje, a sva ta novogodišnja euforija ume da odvuče pažnju od završetka semestra. Šta studentima najviše okupira misli a nije januarski ispitni rok?

Evo o čemu studenti najčešće razmišljaju krajem decembra.

Gde ću na doček?

Većina studenata je već sada počela da broji dane do ispita, juri skripta, uči do iznemoglosti, predaje seminarske radove i završava preostale obaveze u ovom semestru. Vremena za učenje je sve manje, pa će neki dilemu oko dočeka rešavati 31. popodne. 

Za neke studente pripreme za najluđu noć u godini počinju bar mesec dana unapred, bilo da idu na organizovani doček ili preferiraju opuštenu, kućnu atmosferu. Oba načina su zahtevna na svoj način. Jedni će se zbog toga što to vole i što im to budžet dozvoljava odlučiti za skuplji doček u restoranu, klubu ili splavu, što traži dosta vremena i para. To nosi sa sobom i gomilu dilema: „Koju odeću da odaberem? Kakvu šminku? Žurka je, ko ide, a ko ne…?”

Novogodišnje rasprodaje i spisak poklona!

Osmišljavanje savršenog poklona za drage osobe nas ispunjava, ali takođe ume da odvuče pažnju sa učenja i obaveza, pogotovo u vreme prazničnih gužvi u tržnim centrima. Reklame koje nude ogromne novogodišnje popuste mame studente da kupe sve što im je potrebno i što su želeli, ali te kupovine prate sati lutanja, isprobavanja i premišljanja u tržnim centrima i prodavnicama.

Trk na stanicu po kartu!

Brucoši koji su došli iz unutrašnjosti su naročito nostalgični kada je pretpraznična groznica. Mnogi su se po prvi put odvojili od porodice, i pred kraj semestra su veoma srećni jer će uskoro moći da se vrate kući. Peroni su u ovo doba godine obično puni. Iako na karti stoji natpis „povratna”, svi jedva čekaju da proslave praznike sa porodicama.

Novogodišnje i Božićne tradicionalne posete familije

Kao i svake godine ( a to je samo jednom godišnje) kreće odlazak kod rodbine koja vas dugo nije videla gde se provode sati u razgovoru i druženju. A glavna tema razgovora je “Kako ti je na fakultetu” i “Koliko ti je ostalo ispita do kraja?”

Kako biste stvorili dovoljno vremena za uživanje u pogodnostima koje nose studentski dani, ali i sami praznici, potrebno je mudro isplanirati svoje vreme i neke obaveze završiti unapred ako je to moguće, te da koliko-toliko rasterećeniji odete na odmor.

Organizujte se dobro i na vreme, a ako vas praznični duh ponese, sasvim je u redu. Vreme je praznika – uživajte u njima.

Piše: Jovana Veličković

Foto: unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.