Kako napisati dobar esej?

Svi smo se, barem jednom, na studijama susreli sa izazovom pisanja eseja. U nastavku vam predstavljamo kako napisati kvalitetan esej bez mnogo muke.

Sama reč esej dolazi od francuske reči essai, što znači ogledati. Autor eseja nije u obavezi da prati norme zadate žanrom i temama, već je u stanju da slobodno zaključuje i raspravlja o čemu misli da treba. Cilj eseja je da pokaže čitaocu autorova razmišljanja i zaključke.

Dobar esej se piše iz četiri faze: biranje teme, istraživanje materijala o izabranoj temi, pisanje koncepta eseja i na kraju realizacija samog pisanja.

Esej može biti prikazan u vidu kratkog teksta, novinskog članka, pisane rasprave, proznog teksta itd. Svaki dobar esej ima jasno podeljene celine: uvod, razradu i zaključak.

Biranje teme

Teme koje se najčešće pišu za vreme školovanja su zadate od strane nastavnika ili profesora. Najčešći tipovi eseja su opšteg karaktera, gde autor raspravlja o zadatoj tezi i pokušava da je odbrani ili demantuje. Neke teme zahtevaju veću širinu argumenata i traže više vremena za pripremu.

Priprema: Istraživanje materijala i pisanje koncepta

Nakon što smo izabrali temu, treba dobro proučiti svaki materijal i izvor koji je vezan za nju. Uporedo sa istraživanjem, poželjno je hvatati beleške i već u glavi zamišljati kako će tekst biti koncipiran. Najgori eseji nisu oni ružno napisani, već oni koji nemaju dovoljno materijala da date stavove u tekstu odbrane.

Koncept može da bude nekoliko orijentacionih teza, podsetnik o čemu se piše ili sami delovi eseja, već smišljeni i napisani.

Celine

Uvod treba jasno da opiše temu eseja i da prikaže strukturu teksta, a ponekad i kratki sadržaj. Ne bi trebalo da bude dug, niti da zauzme više prostora od samog cilja eseja, tj. razrade.

Razrada predstavlja srž eseja i treba da bude jasno podeljena u pasuse. Svaki pasus treba da prikazuje celinu koja saopštava svrhu jednog argumenta ili mišljenje autora. Pasusi treba da prikazuju odvojene celine, ali da su povezani u strukturi teksta. Ako je esej rasprava, pasusi treba da budu grupisani po mišljenjima koje brane.

Pisanje zaključka počinje pre samog zaključka, uvođenjem čitaoca u poslednju fazu argumentacije. Sam zaključak treba da predstavlja šlag na torti kojim se stavlja tačka na tekst citatom, hrabrom izjavom ili upečatljivom mišlju.

Saveti

Uvek treba paziti da je stil pisanja kroz ceo esej ujednačen i da nema velikih preletanja sa teme na temu, bez ostvarivanja jasne veze između činjenica. Potrebno je voditi računa o pravopisu i obavezno nakon završetka pisanja pročitati svoj rad. Ponovnim čitanjem odvajamo sebe od teksta i uviđamo greške i nelogičnosti koje drugačije ne bismo mogli videti.

Važno je imati u vidu da se pisanje dobrih eseja, kao i sve u životu, ostvaruje stalnim radom i pisanjem. Ne treba se obeshrabrivati ako nam prvi eseji nisu najbolje urađeni ili neprihvaćeni od strane profesora, nastavnika, kolega ili javnosti. Setite se samo da ni Selimovićevi prvi tekstovi nisu bili dobri, a sada su obavezna lektira.

Piše: Luka Đoković

FOTO: Unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.