Najopasniji bend na svetu: LAIBACH

Predstavljanje knjige „LAIBACH: 40 godina večnosti“ Teodora Lorenčića, na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, održano je danas povodom njenog drugog izdanja u „Službenom glasniku“.

Lajbah, kultni slovenački sastav, pre dve godine je navršio četiri decenije od svog osnivanja. 

Tada je objavljeno prvo izdanje knjige autora Teodora Lorenčića, bivšeg člana grupe, slovenačkog filozofa i književnika. Specifičnost knjige se, između ostalog, ogleda u do tada neobjavljenim fotografijama sa turneja u Austriji, Mađarskoj, Zapadnoj Nemačkoj…

One su bile izložene u Jugoslovenskoj kinoteci, koja je tada doživela veliku posećenost. 

U knjizi je obrađen nastanak i realizacija turneje „Occupied Europe 1983”. 


“Posvećena je početnim fenomenima Lajbaha, o čemu se ne može čitati u mnogim drugim knjigama posvećenim muzici”, istakao je prof. dr Darko Nedić, gost tribine predstavljanja knjige i autorov prijatelj.

Lajbah je bio zabranjivan u rodnoj zemlji, što je članove podstaklo da dosegnu svetski nivo. U skladu sa tim, održali su preko hiljadu koncerata širom sveta. U Americi su svojevremeno bili prozvani „najopasnijim bendom na svetu“. Ono o čemu ne vole da govore, a okarakterisalo ih je hrabrima, jeste koncert u Severnoj Koreji. Danas, Lajbah je ponovo zabranjen u Sloveniji.

Teodor Lorenčić, autor knjige, pohvalio je Službeni glasnik ističući kako je to jedini izdavač koji ima kredibilitet da ovakvu knjigu “prisvoji”. To je potvrdila i službenica Službenog glasnika Gordana Milosavljević Stojanović rekavši da knjiga nije samo priča o Lajbahu, ovo je priča o našoj istoriji koju smo tako brzo zaboravili.

Tokom predstavljanja knjige je bilo govora o samom sastavu i njegovoj pojavi kao kulturološkom fenomenu. Naglašena je manipulacija koju je Lajbah sproveo kako bi napravio refleksiju. Poznati po kontroverznim spotovima, tematici i nastupima, glavna karakteristika je ustaljeno nepodilaženje publici, što im je omogućilo da se nakon više decenija održe na sceni. 

Ivan Novak, član Lajbaha, najavio je novi album 1. januara naredne godine, koji će objediniti istine i rasvetliti ideje o tome kako se Lajbah formirao.

Piše: Sara Panić

Student: Kultura

FOTO: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.