Izložba “Bezbedna svuda”: Poražavajući podaci o bezbednosti žena i polomljeni plakati sa porukama FOTO

Imerzivna izložba „Bezbedna svuda” nastala je u cilju podizanja svesti o bezbednosti u javnom prostoru. Postavljena je na centralnoj stazi na Kalemegdanu i uz vizuelno-zvučni prikaz, pokazano je kako bi trebalo da izgleda javni prostor u kome bi žene i devojke mogle da se osećaju bezbedno na svakom koraku.

Izložba „Bezbedna svuda” ogledala se u plakatima postavljenim na ulične svetiljke koje se pale na senzor, osvetljavajući pri tome prethodno poprilično mračnu stazu. Na nekoliko mesta duž staze, posetiocima je data mogućnost da saznaju više o samoj izložbi – kada je postavljena, ko ju je omogućio – i to sve samo skeniranjem QR koda koji sadrži dodatne informacije.

Foto: Anđela Jovanović

Nedaleko odatle, postavljena je i bezbedna klupa, odnosno primer kako bi ona zapravo trebalo da izgleda. Prema sprovedenim istraživanjima, žene su navele kako se često plaše da se neko ne krije iza klupe. Stoga, bezbedne klupe bile bi one što transparentnije sa otvorenim naslonom. Na ovakvoj klupi, postavljenoj na izložbi, moguće je poslušati priču jedne žene koja je napadnuta na javnom mestu.

Foto: Anđela Jovanović

Duž staze na postavljenim plakatima moguće je pročitati poražavajuće statističke podatke, poput onih da se čak 45% žena i devojaka plaši silovanja u javnom prostoru. Takođe, 9,2% devojaka i žena silovanje ili pak pokušaj nasilja iskusilo je na svojoj koži. Uz skeniranje QR koda na ovim plakatima moguće je saznati dodatne statističke podatke, kao i strahove kroz koje prolaze žene krećući se mračnim i neosvetljenim putevima.

Foto: Anđela Jovanović

Naposletku, postavljena je i mašina nalik telefonskoj govornici koja pritiskom na dugme govori i ohrabruje žene i devojke da, u bilo kom trenutku kada se uplaše, nisu same – uvek je neko uz njih, iako im možda ne deluje tako.

Međutim, ono što je bilo tužno videti je to da su dva plakata polomljena. Jedan, otkinut, nalazio se pored ulične svetiljke na kojoj je trebalo da stoji, dok je drugi u potpunosti nestao. Na tom drugom plakatu pisalo je: „Čuvamo ti leđa! Pravda je uvek dostižna.”

Foto: Anđela Jovanović

Izložba je bila postavljena od 25. novembra i traje do 10. decembra, a posetiocima je pružena prilika da nauče o onome kroz šta mnoge žene prolaze krećući se parkovima u ovom, ali i u drugim gradovima, kako u Srbiji, tako i širom sveta, i da to nije nešto što se dešava „tamo negde”, već pred našim očima, čak i ljudima iz našeg okruženja.

Foto: Anđela Jovanović

Ova izložba nastala je u okviru globalne UN kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koju su organizovale Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) zajedno sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

Piše: Anđela Jovanović

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.