KOLEKTIVNO TELO: Sve skrivene priče u jednoj izložbi

Izložba pod nazivom ,,Kolektivno telo” otvorena je u Uličnoj galeriji na Terazijama i trajaće do 8. decembra, a publika i prolaznici imaju priliku da vide konceptualno prikazane delove tela u čijem su stvaranju učestvovali studenti Fakulteta za Medije i Komunikacije (vizuelne komunikacije). 

Telo. Podrazumevano jedna celina i jedna priča. Potcenjeno kao skup i kao jedan od glavnih faktora koji utiču na naš svakodnevni život, raspoloženje i sudbinu. Svaki njegov deo igra svoju sporednu ulogu u glavnoj ulozi čitavog tela. Doduše, kada iskrsne problem u nekom od fragmenta ove uloge, on nije nimalo zanemarljiv.

U skladu sa tim studenti Fmk-a konceptualno su prikazali različite delove tela i tajne koje svaki od njih krije. Socijalno nametnute norme, prirodne telesne pojave, uz koje društvo neminovno godinama nameće komplekse, koji su nam se uvukli pod kožu, obitavaju u nama i dan danas. 

Sada je ,,koža” izložena javno i svaki delić ovog izloženog kolektivnog tela prikazivaće sve do jedne priče skrivene iza svakog od njih. Ova izložba na umetnički, konceptualni i skriveni način razotkriva sve ono što se krije u nama i u porama našeg društva.

,,Inspiracija za sam rad proizilazi iz ideje o formiranju neke vrste instalacije koja bi zapravo bila fragment bića sopstvenih autora. Ono što je strava u vezi sa samom postavkom jeste to što smo uspeli da izađemo iz okvira samih izloga koji su tradicionalni izlagački okviri. Pokušali smo da zamaglimo tu granicu koju sam izlog pruža. Uprkos tome što mi studiramo digitalne umetnosti, ne smemo da zaboravimo na analogni deo samog stvaralaštva, pa u skladu sa time izložba je hibridnog karaktera, poput i samog vremena i konteksta unutar kog smo stvarali”, kaže jedan od organizatora izložbe Željko Petrović.

Podršku organizaciji izložbe pružile su profesorke Fmk-a Isidora Nikolić i Marina Milanović, ujedno i kustoskinje izložbe.

„Kolektivno telo je projekat koji ima za cilj da ujedini različite umove u stvaranju hibridnog tela koje je uvek u procesu metamorfoze. Svaki od učesnika je svojom kreativnošću i individualnošću doprineo da rad pored tela ima i dušu i to je najlepša stvar u vezi ovog projekta“, kaže jedna od organizatorki Anđela Vujičić. 

Pozivamo vas da svratite i bacite pogled na skrivenosti tela i vas samih!


Piše: Marija Stamenković

Student: Kultura

Foto: https://fmk.singidunum.ac.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published.