SRPSKI BREND BROJ JEDAN NA LISTI UNESCO-A: Šljivovicu pod zaštitu!

Na zasedanju u Rabatu, Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa odlučio je da šljivovica bude uvrštena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Ministarstvo kulture je nominovalo šljivovicu za listu 2021. godine, dok je nominaciju podrobno pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

„Društvene prakse i znanja u  vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice“- ovako glasi pun opis elementa na sajtu. Unesko dalje navodi sve faze proizvodnje šljivovice. Potom se prikazuju sve prilike u kojima se šljivovica koristi, počevši od nazdravljanja na prazničnim i porodičnim okupljanjima, preko njene medicinske i antiseptičke upotrebe, do drugih tradicionalnih prilika i običaja u kojima ovo piće ima visoku važnost. Posebno se pominje i važna uloga žena u izradi i prenošenju znanja i običaja koji okružuju ovo alkoholno piće.

Šljivovica je peti element iz Srbije koji je uvršten na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Prvi srpski element zaveden na listi je bio porodična slava, odnosno praznik u čast proslavljanja sveca zaštitnika porodce, kako je Unesko opisuje. Nakon nje zavedena je tradicionalna igra kolo, kao element iz domena izvođačkih praksi. Potom pevanje uz gusle, kao deo tradicionalnog usmenog stvaralaštva; a od skoro na listi je i zlakusko lončarstvo, odnosno znanja i veštine u vezi sa tradicionalnom izradom posuđa od gline u Zlakusi.

Koji bi još element srpske kulture i tradicije, po vašem mišljenju, mogao da se nađe na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa? Srbija je zemlja bogate istorije i sigurno ima još štošta za ponuditi. Zato dragi studenti, kada sledeći put prilikom proslave ispita ili nekog drugog slavlja pijete šljivovicu, setite se da konzumirate deo svetskog kulturnog nasleđa.

Piše: Stefan Šajkarević Šeki

Izvor: unesco.org

Foto: Unsplash

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.