Predstojeća Evrovizija donosi novitete: Evo šta se menja?

Organizator takmičenja Evrovizije, Evropska radiodifuzna unija, donela je odluku da će od naredne godine samo publika glasati u polufinalu i biće omogućeno onlajn glasanje, zbog ovogodišnjih nepravilnosti u glasanju.

Sledeće godine, deset najboljih pesama u polufinalu Evrovizije u Liverpulu biće izabrano na osnovu glasova publike, a u finalu će im se pridružiti i stručni žiri u ocenjivanju. Takođe, prvi put biće omogućeno glasanje putem interneta za gledaoce u zemljama koje ne učestvuju na takmičenju, čiji će se glasovi sabrati i biće predstavljeni kao glasovi jedne zemlje u polufinalu i finalu. Svoj glas moći će dati i putem onlajn platforme, koristeći platnu karticu za koju iz EBU-a navode da je bezbednosna.

Za publiku u zemljama koje učestvuju na takmičenju, među kojima je i Srbija, način glasanja se ne menja, odnosno glasanje se obavlja slanjem SMS poruka na određeni broj.

Prva pesma Evrovizije održana je u Luganu 1956. godine gde je učestvovalo sedam zemalja, svaka izvodeći po dve pesme. Sistem tadašnjeg glasanja bilo je tajno glasanje i to tako što bi dva člana žirija iz svake zemlje učesnice dodeljivali svojim omiljenim pesmama 1-10 poena, pri čemu je tada žiri mogao glasati i za svoju zemlju.

„Televoting“ sistem glasanja i pravilo da se četiri zemlje (Nemačka, Francuska, Španija i Velika Britanija) direktno kvalifikuju u finale Evrovizije uvedeno je 1998. godine.

Kombinovano glasanje žirija i publike uvedeno je 2009. godine, gde je žiri imao 50% uticaja na krajnji rezultat.

Velika promena u glasanju dogodila se 2016. kada su uvedene tri faze glasanja. Prvo su televizije 43 zemalja učesnica objavile bodove od jedan do deset svojih profesionalnih žirija. U drugoj fazi bi žiri dodelio nekoj zemlji 12 poena i u trećoj fazi, svi glasovi televizijske publike bi se pridodali svakoj od zemalja.

Piše: Ana Trujić

Izvori: https://evrovizija.rs/

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/431/muzika/5029318/pesma-evrovizije-onlajn-glasanje-polufinale.html

https://rs.n1info.com/showbiz/promena-pravila-na-evroviziji-uvodi-se-onlajn-glasanje-novine-i-u-polufinalu/

https://www.google.com/amp/s/www.politika.rs/sr/articles/amp/67403

Foto: https://unsplash.com/photos/V4kR9RwXgLw

https://unsplash.com/photos/wV22Llnxc78

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.