Katar iz drugog ugla: SVE ŠTO NE ZNATE O SVETSKOM PRVENSTVU

Danas počinje Mundijal. Odbrojava se sitno do otvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu koje se ove godine po prvi put održava na Bliskom Istoku. Početak Mundijala zakazan je za danas u 17.00 h, a prvu utakmicu odigraće Katar protiv Ekvadora.

Odigravanje utakmica moralo je da sačeka nekoliko meseci zbog vremenskih uslova u Kataru, pa se umesto tradicionalnog održavanja Svetskog prvenstva tokom leta ovogodišnji Mundijal održava u jesenjem periodu.

Svečana ceremonija otvaranja počinje u 15.40 na stadionu Al Bajt koji može da primi 60 000 gledalaca. Ono što se zna je da će na svečanoj ceremoniji nastupiti južnokorejska pop zvezda Jung Kook i katarski pevač Fahad al-Kubaisi koji će izvesti zvaničnu himnu ovog Svetskog prvenstva. Ostali detalji otvaranja Mundijala još uvek se drže u tajnosti i biće iznenađenje za sve gledaoce.

Kakva pravila važe u Kataru?

Mnogo je neobičnih pravila i zabrana koje prate održavanje Svetskog prvenstva u ovom delu sveta. Ta pravila su veoma rigorozna i važe za sve – igrače, trenere, medije kao i navijače.

Smrtna kazna za narkotike

Prema zakonima ove zemlje osobe uhvaćene u krijumčarenju droge u Kataru mogu dobiti 20 godina zatvora i novčanu kaznu. Ipak, ni smrtna kazna nije isključena za svakog ko se drugi put suočava sa ovakvom optužbom, čak i ako su se prethodna dela dogodila van Katara.

Konzumacija alkohola

Što se alkohola tiče, on će biti dostupan samo u određenim restoranima, hotelima i barovima. Takođe, navijači će moći da konzumiraju alkohol samo u fan zonama oko stadiona, ali ne i na samom stadionu.

Seksualna orijentacija

Homoseksualnost je potpuno zabranjena u zemlji a obeležja LGBTQ+ zajednice dozvoljena su samo na stadionima.

Poruka “Ljudska prava za sve” nije dobrodošla

Zabrane se tiču i slobode mišljenja, pa tako nije dozvoljeno kritikovati katarsku vladu ili islam. Osim toga, FIFA je zabranila reprezentativcima Danske da na treninzima nose majice sa natpisom “ljudska prava za sve”, smatrajući to političkom oznakom.

Prvi put u istoriji

Nakon 92 godine duge istorije održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu, po prvi put će sudije biti i žene. Od 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih i 24 VAR sudije ove godine će i 6 žena deliti pravdu na utakmicama Svetskog prvenstva.

Stadioni

Srbija će prvu utakmicu odigrati protiv reprezentacije Brazila 24. novembra na stadionu “Lusail”, na kom će se odigrati i veliko finale prvenstva sveta. Stadion Lusail je ujedno i najveći stadion kapaciteta 80 000. Utakmica sa Kamerunom biće odigrana 28. Novembra na stadionu Al Džanub. Izgradnja ovog stadiona inspirisana je tradicionalnim čamcima koji služe za ribolov I lov na bisere.

Poslednju utakmicu u grupi Srbija će odigrati 2. decembra sa Švajcarskom, na jednom od najzanimljivijih stadiona, stadionu 974. Naime, ovaj stadion je sagrađen od 974 brodska kontejnera za transport robe i prvi je privremeni objekat u istoriji Svetskog prvenstva. Još jedan zanimljiv podatak vezan za ovaj stadion jeste da je upravo (+974) medjunarodni pozivni broj za Katar.

Piše: Tijana Topalović

Izvor: blic.rs, radio slobodna Evropa, sport portal

Foto: Mondo.rs

Sport

Leave a Reply

Your email address will not be published.