Iz sveta klasike: „Ka novom flautskom zvuku“

Večeras se održava koncert „Ka novom flautskom zvuku” u UK Parabrod. Koncert će početi u 19h časova, a na repertoaru će biti solo i kamerne kompozicije u izvođenju flautiste Aleksandra Ružića i pijanistkinje Tee Dimitrijević.

Koncert predstavlja retrospektivu dela srpskih autora. Večerašnji program predstaviće dela mladih kompozitora Marka Kovača i Lazara Đorđevića kao i kompozitora koji su obeležili savremeno stvaralaštvo Dušana Radića, Enrika Josifa, Isidore Žebeljan, Petra Ozgijana i Miloša Petrovića. Trostavačno delo  “Koncertantna svita za flautu i klavir” od Petra Ozgijana, nije mnogo puta ugledala svetlost scene, međutim, publika će večeras imati priliku da je čuje.

Sonate 2 i 3 kao i “Tea sonata” Miloša Petrovića nastale su krajem 90tih godina i u sebi sadrže elemente neobaroka i improvizacije na teme koje dolaze sa različitih meridijana . Naš istaknuti pijanista, čembalista, kompozitor i džez umetnik, Miloš Petrović, svojim albumom “Istorija Vizantije” iz 1991. godine postavio je temelje pokreta world-music u Srbiji. “Tea sonata”, koja će večeras biti premijerno izvedena, nastala je pod tim uticajem.

Nebule predstavljaju objekte sačinjene od kosmičke prašine iz koje nastaju zvezde. Nebula Heliks je jedna od najbližih nebula Sunčevom sistemu i po izgledu podseća na ljudsko oko. Upravo ovo je tematika i naziv dela Lazara Đorđevića iz 2012. godine, kroz koju kompozitor prikazuje različite ekspresivne mogućnosti flaute. Kompozicije Male scene, koje predstavljaju šest pesama za klavir i flautu i klavir, inpirisane su folklorom i nastale su 2015. godine.

Od kompozicija 80-ih godina 20 veka do onih iz 10-ih godina 21. veka, koncert će dočarati zvuk  savremenog doba. Dođite i isprate pravac kretanja klasične muzike kao i njen zvuk!

 Piše: Marija Stamenković

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.