Hrskava hrana – Kako zvuk utiče na apetit?

Pozvali ste društvo, spremili maraton filmova za to veče i obavezno nabavili minimum 10 kesa različitih grickalica. Možda ste čak ovo poslednje označili i kao prvu stavku na listi, jer je nezamislivo tek tako sedeti i gledati neki film. Zar ne?

Koliko vam često u toku dana padne na pamet da biste nešto „grickali”? Naročito kada ste nervozni i zaglavljeni u ispitnom roku, kesa čipsa u kuhinjskoj komodi može vas obradovati jednako kao i prolazna ocena na sutrašnjem testu. Zašto su grickalice tako posebne i zašto nas u toj meri smiruju, osim što su oličenje ugljenih hidrata, koji su sami po sebi poznati kao lek za dušu?

Prema rečima eksperimentalnog psihologa sa Univerziteta u Oksfordu, Čarlsa Spensa, u hrani uživaju sva naša čula, uključujući i uši. Tako, krckanje, zvuk otvaranja ambalaže, pa i muzika koju slušamo dok jedemo, utiču na doživljaj hrane koji ćemo imati tokom obroka.

Spens nije jedini, jer i druga istraživanja ukazuju na to koliko hrana i sve što je prati – miris, zvuk, tekstura, utiču na osećaj sreće i zadovoljstva prilikom njene konzumacije.

Da bi dokazao „moć” hrskavih namirnica, Spens je uradio eksperiment, gde je istražio koliko bi ukus čipsa bio drugačiji ukoliko bismo promenili nivo njegove hrskavosti. Stoga je stvorio elektronski modifikovani zvuk čipsa pomoću kog bi ispitanike ubedio da je neka hrana hrskavija od druge, u čemu je i uspeo.

Zaista, da li biste jeli čips kada bi on bio mekan umesto hrskav?

Odgovor na pitanje zašto su nam hrskave namirnice toliko privlačne nije jedan. Naime, hrskavo povrće je obično svežije, tako da zvuk možemo povezati sa nečim svežim i zdravim, iako to uglavnom nije. S druge strane, hrskava jela, poput čipsa ili pržene hrane, sadrže ogromne količine masti, koje mozak zapravo voli (iako naša linija tada uključuje alarm), jer je i sam, čak 60 odsto sačinjen od njih.

Takođe, konzumiranje izuzetno ukusne hrane jeste lepo, ali se naš mozak jako brzo isključi jer izgubi interesovanje. Ipak, kada jedete nešto bučno, zvuk pažnju usredsređuje na ono što je u našim ustima, pa se može reći da hrskavu hranu volimo i zato što imamo utisak da njen ukus duže traje.

Piše: Sara Novakov

Foto: Unsplash

Izvor: https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/serbian/lat/svet-54808620.amp

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.