U čast Akademiku Ljubiši Rakiću – uglednom naučniku i članu SANU

Akademik Ljubiša Rakić, jedan od najugledajnih naučnika iz oblasti medicine, član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), i bivši predsednik Saveza Studenata Beograda, preminuo je u 91. godini u Beogradu.

Akademik Ljibiša Rakić, profesor u penziji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i vođeći naučnik u oblasti neuronauka, rođen je 1931. godine u Srajevu, a medicinu je završio u Beogradu 1956. godine. Magistrirao je i doktorirao 1960. godine  i prošao sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora fiziologije i biohemije izabran je 1974. godine.

Bio je član SANU od 1974. godine, a potpredsednik Akademije od 2008. do 2015. godine.

U Srpskoj akademiji nauka, tokom više od 40 godina, bio je i predsednik međuodeljenskog Odbora za biomedicinska istraživanja, potpredsednik SANU za prirodne nauke, kao i predsednik Zajedničkog komiteta za saradnju Saveta akademija nauka i umetnosti Jugoslavije i Nacionalne akademije nauka SAD.

Kao član niza inostranih akademja i naučnih društava, u dva mandata je bio i član predlagača Nobelovog komiteta za nauku.

Pamtićemo ga kao nekog ko je godinama bio:  Upravnik Centra za naučnoistraživački rad Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Ko je osnovao Laboratoriju za neurofiziologiju i neurohemiju u institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“   Beogradskog univerziteta, kao i međunarodnu laboratoriju za istraživanje mozga u Kotoru.  Kao profesora na postdiplomskim studijama iz oblasti neurologije na Beogradskom univerzitetu i mentora izuzetnog broja magistarskih teza i doktorskih disertacija na Medicninskom fakultetu , ali i na mnogim drugim fakultetima.

Dobitnik je brojih nagrada i priznanja za izuzetan naučni doprinos među kojima su: Orden rada sa zlatnim vencem, Medalja za dobrinos miru 1994. i mnoga druga.

Akademik Rakić biće sahranjen sutra u13.30 na beogradskom Novom groblju.

Piše: Miljana Pantelić

Izvori: med.bg.ac.rsat, danas.rs, blic.rs

FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.