“Besne žene večeras pale grad”: Četvrti protest nakon intervjua sa serijskim silovateljem

Na Trgu republike počeo je četvrti po redu protest nakon objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem u dnevnom listu i na portalu Informer.

Učesnici protesta već četvrtu nedelju zaredom zahtevaju brisanje intervjua označenog sa ,,megaeksluzivno’’  sa svih društvenih mreža, javno izvinjenje redakcije Informer, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Dragana J. Vučićevića kao i uvođenje registra seksualnih prestupnika.

Na ulicama se trenutno nalazi nekoliko stotina građana.

Protestnu šetnju organizuje feministički kolektiv ,,Ženska solidarnost’’, a učesnici nose različite transparente; ,,Žena ženi solidarna’’,  ,,Bes na ulice’’, ,,Nijedna žena više, nijedan tabloid više’’, ,,Nije nezapamćeni zločin, mi pamtimo’’, koji upućuju na problem izveštavanja o ženama žrtvama nasilja u tabloidima.

Tokom prvog protesta, došlo je do sukoba između Vučićevića i demonstrantkinje. Na snimku koji kruži društvenim mrežama, vidi se demonstrantkinja koja uzvikuje “G***o jedno, kako smeš?”, nakon čega ga je šutnula.

Demonstrantkinja je za medije rekla da je pokušala da ga šutne, ali nije uspela da ga dohvati, dok je Vučićević rekao da ga je ona tom prilikom “udarila pesnicom u glavu”.

U kolumni koju je objavio, Vučićević tvrdi da se list Informer ugledao na svetske medije koji objavljuju dokumentarne filmove o zločinima i da je cilj bio da se Igor Milošević uhapsi pre nego što ponovi krivično delo.

Kodeks novinara Srbije sadrži jasne smernice o izveštavanju o zločinima i žrtvama koji podrazumevaju profesionalnost, zaštitu dostojanstva žrtava i edukaciju javnosti o neprihvatljivosti nasilja.

Piše: Jovana Pantelić

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.