Studentska kartica – kako do nje i koja joj je uloga?

Ukoliko si student koji je redovno upisao zimski semestar tekuće godine, imaš pravo da izvadiš studentsku karticu koja ti daje pogodnosti korišćenja usluga Ustanove Studentski centar „Beograd“. Na koji način se kartica izrađuje? Čemu služi?  Kolika je cena kartice, ali i koje sve pogodnosti nudi?

Čemu služi kartica?

To je multifunkcionalni elektronski dokument pomoću kojeg možeš da: koristiš studentske menze, useliš/iseliš se ili izvršiš razmenu mesta u studentskom domu, uplatiš termin za teretanu, koristiš elektronske brave na vratima soba i drugih prostorija, izvadiš lekarsko uverenje u Studentskoj poliklinici, koristiš ISIC i EYCA benefite i slično.

Ko ima pravo na studentsku karticu?

Pravo na izdavanje studentske kartice imaju studenti koji su redovno upisali zimski semestar tekuće školske godine, i to u skladu sa Zakonom o učeničkom i studentskom standardu:

  •    Studenti čije se školovanje finansira iz budžeta;
  •   Studenti koji sami finansiraju školovanje;
  •   Studenti fakulteta u Beogradu čiji osnivač nije Republika Srbija.

Šta ti je neophodno prilikom izrade kartice?

Samo ti je potreban indeks sa upisanim zimskim semestrom kao i navedenim statusom (budžet ili samofinansiranje) i lična karta. Ukoliko ti status nije upisan u indeksu potrebno ti je uverenje o redovnom studiranju.

Ako si student Medicinskog, Biološkog, Mašinskog i Fakulteta organizacionih nauka automatski možeš da izvadiš svoju karticu na svom fakultetu.

Koliko košta kartica?

Od ove godine kartica će koštati 2 700 dinara, žeton 1 000, produženje kartice 1 700, a duplikat kartice 2 000 dinara. A što se tiče obroka, studenti će za doručak izdvajati 56 dinara, za ručak 120, a za večeru 90 dinara. Celokupna ishrana za mesec dana koštaće oko 8 000 dinara.

Gde se izrađuje i preuzima kartica?

Kancelarije za izradu studentskih kartica:

  1. Studentski grad, Dom II, G krilo
  2. Direkcija Ustanove Studentski centar ,,Beograd“
  3. Studentski dom ,,Karaburma“

Koje pogodnosti nudi studentska kartica?

Pored toga što ti je neophodna za korišćenje domskih i restoranskih usluga, za lečenje u Studentskoj poliklinici, ona nudi i određene pogodnosti i daje popuste na neke usluge. Kako bi koristio pravo na sve te popuste i pogodnosti, neophodno je da aktiviraš ISIC/EYCA studentsku karticu na portalu www.mojakartica.rs.

Šta nude ISIC, a šta EYCA kartica?

Internacionalna studentska identifikaciona kartica (ISIC), nudi ti više od 150.000 popusta u preko 12 zemalja sveta i pogodnosti na Work&Travel programu. Evropska omladinska kartica (EYCA) pruža:  osiguranje 24h godinu dana u zemlji, besplatno putno osiguranje u celom svetu i preko 40.000 popusta u Srbiji i Evropi.

Ne zaboravite!

  • Studentska kartica važi dve godine, nakon čega se vrši njena zamena
  • Početkom svake akademske godine potrebno je produžiti karticu
  • Strogo je zabranjeno davati karticu drugome na korišćenje ili koristiti tuđu karticu

Sve dodatne informacije vezane za aktivaciju kartice, o novčanoj dopuni i o uplati stanarine i obroka, možeš naći preko: https://www.sc.rs/studentske-kartice

Piše:Tara Komatina

Izvor: https://www.sc.rs/

Foto: https://isic.rs/studentska-cip-kartica/

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.