Kolarac: Osetite duh 20. veka
                                                   

Danas u 20 časova simfonijski orkestar Radio televizije Srbije održaće concert u Kolarčevoj zadužbini. Orkstar će svirati Gogolj svitu, od jednog od najistaknutijih kompozitora 20. veka- Alfreda Šnitkea, kao i Karmen svite Rodiona Ščerdina, inspirisanom operom Karmen od Žorža Bizea.


“Šnitkeova Svita obiluje atraktivnim ritmovima i melodijama, takođe će publika prepoznati i citate iz Mocartove i Betovenove muzike. Specifična je i po samoj orkestraciji, naime, na sceni, pored standardnih orkestarakih instrumenta, sviraju klavir, čembalo, orgulje, čelesta, električna i bas gitara i veliki broj udaraljki.

Publiku često ume da zabrine godina nastajanja nekog dela i zvučni eksperimentusanje kompozitora koji se više ne oslanjaju na tradiciju stvaranja umetničke muzike. To nije slučaj sa ovim Šnitkeovim delom kao ni sa Karmen fantazijom R.Scedrina”, Tea Dimitrijević, stalna saradnica SO RTS.

Ovim sastavom će večeras dirigovati Dian Čobanov, koji je stekao svetski glas kroz prethodni rad sa mnogim orkestrima širom sveta.


Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine, a za sve đake i student, uz đačku knjižicu ili indeks, ona će biti po ceni od 500 dinara.


Ovo će biti jedinstvena prilika da čujete izvođenje ovog programa, s obzirom da nema plana skorijeg izvođenja. Dođite i uživajte u modernoj muzici 20. veka.

Piše: Marija Stamenković

Leave a Reply

Your email address will not be published.