Izbegavanje ispita mi je prešlo u naviku

Nisi siguran u sebe i svoje znanje i zato odlažeš izlazak na ispit koji ti je bitan? Plašiš se profesora i njegove osude tvog znanja? Misliš da ćeš bolje spremiti ispit u sledećem roku, ali nekako se to nikad ne desi?

Fakultet i obaveze na njemu su sami po sebi teški, a izlasci na ispit mogu se činiti previše strašnim za svakog studenta. Gradivo koje ti se čini preobimnim, dani koji previše brzo prolaze i pritisak koji svakog trenutka preti da ti se obruši na leđa. Svi ti faktori sami za sebe su dovoljni da ti otežaju studiranje. Ako ne pomišljaš da odustaneš od studiranja, preostaje ti jedino da izlazak na ispite makar na kratko odložiš. Evo kako odlaganje ispita može uticati na naš uspeh, ali i na naše samopouzdanje:

„Sledeći rok je moj!“

Mnogo je dobrih razloga za odlaganje baš ovog teškog ispita koji ti je trenutno velika briga. Misliš da ćeš ga sledeći put spremiti za desetku, uveravaš sebe da ćeš se gradivu mnogo više posvetiti i garantuješ da ćeš na vreme krenuti sa obnavljanjem gradiva. Ne izaći na ispit sada deluje kao ispravna odluka, a što je najvažnije daleko je komfornije nego susresti se sa profesorom i pokazati koliko znaš. Međutim, ukoliko ti to pređe u naviku, svaki put možeš koristiti slične izgovore i tako udaljiti sebe od uspeha.

Strah od profesora

Ukoliko trenutno nisi zadovoljan stepenom naučenog gradiva, a pored toga imaš i tremu od ispitivača, to može biti dodatan teret za tebe. Strah od profesora i njegovog mišljenja neretko tera studente na preispitivanje svojih sposobnosti i dovodi do nesigurnosti. Upravo te emocije mogu te navesti da je bolje da usavršiš postojeće znanje i tada postaneš potpuno spreman, suočiš se sa profesorom i dokažeš koliko znaš.

Što mogu sutra mogu i danas!

Međutim, ako ne izađeš na prijavljeni ispit zbog straha od neuspeha, ne rizikuješ samo da ne položiš ispit. Gubiš i dragocene povratne informacije o tvom znanju koje dobijamo od profesora kada odgovaramo na pitanja. To može biti i koristan savet kako da prevaziđemo prepreku u učenju, način na koji ćemo zaraditi visoku ocenu ili pojašnjenje nekog nejasnog i komplikovanog termina. Dakle, čak i ako padneš na ispitu, ipak posredno dobijaš i uputstvo kako da bolje spremiš gradivo za sledeći rok. Tih informacija nema kada preskočimo ispitne rokove.

Život je jedan, ispitnih rokova je mnogo?

Iako ti se čini da je ispitnih rokova sasvim dovoljno i da ne moraš izaći na taj ispit baš u tekućem roku, ne dopusti da te ta zabluda prevari. Svaki sledeći put možeš donositi slične odluke sve dok vremena više ne bude bilo. Od dosta ispitnih rokova neće preostati nijedan i suočićeš se sa mnogo težom situacijom od samog neuspeha na ispitu koji si izbegavao.

Piše: Aleksandra Mačkić

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.