Žene, zaboravite na političku korektnost: Tanja Dresen otkriva kako biti lider

Sa Tanjom Dresen, izvršnom trenerkom i naučnom istraživačicom iz oblasti sociologije i neuropsihologije kroz poslovanje, razgovarali smo o ženama u biznisu i mladim liderima. Rekla nam je koje su osobine najvažnije za sticanje ugleda, a  otkrila nam je i tajnu svog uspeha.

Na pitanje koliko joj je teško bilo da klijenti steknu poverenje u nju, ona navodi da nije bilo potreban dug period da zadobije poštovanje kod svoje ciljne grupe.

Razlog za tu sigurnost nalazi u tome što su zainteresovani klijenti odavno čuli za njen rad tako da su sa već postojećim poverenjem došli kod nje spremni za saradnju.

Međutim, ona dodaje da nije bilo lako izboriti se u muškom svetu kao žena jer je trebalo da se dosta dokazuje pred starijim kolegama suprotnog pola.

U skladu sa tim, pitali smo je kako uspeva da se izbori sa izazovima modernog sveta kao mlada i sposobna žena.

Dresen daje savet mladim i ambicioznim ženama da ne shvataju uvek stvari previše lično i da izbegnu preteranu političku korektnost jer ih to može omesti u postizanju poslovnih ciljeva.

„Samo budite ono što jeste i ne primajte k srcu svaku šalu na svoj račun. Na svaku provokaciju ja uvek kažem da to nije moj problem i nastavljam dalje. Mislim da je to bitno“, kaže Dresen za Student.

S obzirom da klijenti Tanju opisuju kao vrlo posvećenu, ali i otvorenu osobu, pitali smo je kako uspeva da kombinuje te dve osobine. Naša sagovornica objasnila nam je da je empatija ključna u poslu sa ljudima.

„Meni pomaže moja povezanost sa porodicom, srpskim i hrvatskim korenima, prijateljima i to je ono što me čini bliskom ljudskim potrebama i željama“, kaže naša sagovornica.

Njena posvećenost poslu ogleda se i u želji da zna šta tačno klijent želi od saradnje:

 „Ako osoba sa kojom radim ne razume ponekad ono što joj predlažem ja vrlo dobro znam kako da promenim svoj pristup da bismo bili na istom nivou razumevanja problema. Tad postavljam dosta pitanja i to je ključ jer ljudi vole da odgovaraju na raznovrsna pitanja.“

Bili smo radoznali da saznamo kako svi mi možemo iskusiti liderstvo. Dresen nam je pomogla u tome i dala neke savete:

  • Kako strah definitivno može biti prepreka u liderstvu, ona je napravila razliku između uspešnih i neuspešnih lidera.
  • Oni koji se preterano boje da naprave odlučne korake ne mogu da postignu dobre rezultate jer ih strah dodatno blokira, dok oni uspešniji nemaju tu prepreku kod sebe.

Želeli smo da znamo kako izazovi deluju na našu sagovornicu. Pitali smo je da li je oni sputavaju ili motivišu da bude još bolja.

„Ja definitivno spadam u one osobe kojima je izazov motivacija da rade bolje. Što stresnija situacija može da postane za mene to je bolje jer tako mogu da napredujem. Suština je u perspektivi – odnosno kako posmatrate datu situaciju – kao nešto dobro, a ne kao loše.“

Iz svog iskustva dala nam je važnu lekciju koju je naučila na svom putu ka uspehu:

„Radite uvek ono što volite. Ne osvrćite se na novac, on će naići usput. Naučila sam da je najbitnije ostati svoj i ostati čvrsto na zemlji. Mnoge uspešne ljude ponese slava, novac, putovanja, ali bitno je da ne izgubite dodir sa realnošću jer je to suština života-porodica, srećan i zdrav život.“

Za kraj, Dresen je uputila značajnu poruku mladim ljudima koji se suočavaju sa izazovima:

„Pitajte sebe šta trenutno želite i stremite ka tome. To je uspeh. Nebitno je koliko para imate na računu ako ne radite ono što volite. Ne slušajte nikog drugog – samo sebe.“

Piše: Aleksandra Mačkić

Foto: Privatna arhiva

Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.