SAVET ZA BRUCOŠE Kako do stana bez stresa

Leto pred polazak na fakultet za brucoše u Beogradu predstavlja otvaranje sezone potrage za novim stanom, koja može biti prava noćna mora. Ali, sve može da se završi kao mala slatka muka ukoliko obratite pažnu na najvažnije stvari. No, ispričaću vam kako je to u mom slučaju izgledalo.

Vreme za traganje

Najvažnije je na vreme napraviti prvi korak. Start može da vam bude već u julu. Za mene je to bilo prvo što sam uradila nakon zvaničnog upisa na fakultet. Ako se pitate da li je to rano, moj odgovor je – apsolutno ne. Jul mesec je period kada deo studenata odlazi iz Beograda i samim tim oslobađa iznajmljene stanove. Iz mog ličnog iskustva, najisplativije ponude našle su se baš tada. Ukoliko niste u mogućnosti da iznajmljujete stan preko leta, bez brige, do oktobra ima vremena.

Procenite svoje finansije

Sama pomisao na život u Beogradu ljudima stvara averziju zbog visokih cena. Ali, ne bi toliki broj studenata živeo u njemu da to ipak nije izvodljivo. Za početak, odredite koji je vaš budžetski maksimum koji biste uložili mesečno u iznajmljivanje stana. Pazite da ta cifra bude u skladu sa afinitetima koje imate za sam izgled, lokaciju ili opremljenost stana i nećete imati problema

Šta zapravo tražite?

Kada ste postavili svoju finansijsku skalu, možete se uputiti na internet. Iako je to samo jedan način, ja sam se odlučila za traženje stana samo na stranicama jer lično nisam poznavala nikog iz Beograda ko bi mi mogao preporučiti stanodavca. Tako sam i pronašla svoj idealan stan, jer postoji izobilje ponuda stanodavaca i agencija koje se oglašavaju; i meni najvažnije, ovaj vid potražnje je najpregledniji jer imate kategorije koje vam automatski prave selekciju po vašim preferencijama. Tu nastupate vi sa daljim željama, na primer: dvosoban stan do 250 evra, Dorćol, potpuno opremljen, sa klimom i slično.

Lokacija

Pokušajte da pronađete stan koji je u neposrednoj blizini vašeg fakulteta. Ukoliko je izbor loš ili ne možete da priuštite sebi život u okolini fakulteta, istražite linije gradskog prevoza: sa kojim delom grada vas najbolje povezuje, a da su vam pritom cene prihvatljive.

Kvalitet i kvantitet

U skladu sa već određenim finansijama, na samom sajtu možete odrediti najvišu cenu u okviru kojih vam se nude stanovi za iznajmljivanje. Kao i ja, verovatno ćete biti u čudu za koju cenu ljudi nude loše opremljen stan. Ali, glavu gore, takvi su u manjini. Po svom ukusu možete tražiti u kakvom stilu biste živeli. Ono što bih vam preporučila jeste da ne očekujete mnogo. Možda u stanu nećete imati najnoviju fotelju i plazma TV, ali zato obratite pažnju na funkcionalnost stana, ispravnost uređaja, stanje nameštaja, udobnost kreveta itd. Meni izgled stana nije bio presudan – džaba da stan izgeda kao iz kataloga ako vam npr. stanodavac ne odgovara, a za kraj ću vam reći i zašto.

Stanodavci

Moja najveća sreća u potrazi za stanom je bila kada sam shvatila da stan izdaje žena sa kojom sam mogla bez problema oko svega da se dogovorim. Iako je živela stan do mene i moje cimerke, ni  jednog dana nismo osećale pritisak zbog toga što nas zid deli od nje. Svaki put kada nam je zatrebala pomoć bila je tu, sve popravke koje nisu nastale našom odgovornošću, ona je finansirala. Hoću da kažem, ne mora vaš stanodavac živeti tik uz vas, ali bitno je da imate dobru komunikaciju. Ipak ćete vi živeti u njihovom stanu, zato ovu stavku nabrajam kao bitnu jer često zaboravljamo na to.

Bilo kako bilo, živeli u 5 kvadrata ili 65, konačno ćete imati „svoj krov nad glavom“. Srećno sa novim početkom!

Piše: Tamara Milošević

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.