STUDIRANJE NIJE SAMO UČENJE I DIPLOMA Studentski život kao veliko iskustvo

Svaki student ima određeni razlog zbog kojeg studira. Da li je to zato što voli to gradivo, želi da ima fakultetsku diplomu, očekuje dobar posao posle fakulteta ili želi da nadogradi svoje znanje, nije važno. Razlozi su različiti, ali je jedna suština ista, a to je da je studiranje svima jedno veliko životno iskustvo.

Osamostaljenje i kompromis

Ako studiraš van svog grada, daleko od porodice, pre svega ulaziš u proces osamostaljenja. Shvataš da opran i opeglan veš, sređena soba i ručak ne padaju sa neba, nego to moraš sam da obezbediš. Život sa cimerom te priprema na kasniji život sa nekim. Na vreme učiš da se prilagodiš tuđim potrebama i stvaraš kompromis. Snalaziš se na nepoznatom terenu punom nepoznatih osoba.

Određivanje prioriteta

Bez obzira na to da li dolaziš iz drugog grada ili ne, fakultet podrazumeva veliku obavezu koju treba da uklopiš sa drugim obavezama. Sam treba da odrediš prioritete. Skoro sve situacije koje iskusiš tokom studiranja, preneće se na budući život generalno.

Prihvatanje uspeha i neuspeha

Život je pun uspona i padova. Možda ćeš sad pasti ispit ali ćeš ga u nekom drugom roku položiti. Imaćeš momente kad ti sve ide kako treba, lako upijaš gradivo i polažeš ispite, ali ćeš isto tako imati i lošije periode, naučićeš na vreme da se nosiš sa takvim situacijama u životu.

Različiti stavovi – različita shvatanja

Na fakultetu ćeš upoznati veliki broj ljudi različitog karaktera, sa kojima ćeš možda morati da sarađuješ kroz projekte ili seminarske radove. Jednog dana kada se zaposliš moći ćeš da prepoznaš neko ponašanje na koje si već nailazio i znaćeš kako da se postaviš.

Sreća kao bitan faktor i formalna komunikacija

Veliki ulogu, kako na fakultetu, tako i u životu, ima sreća. Nekad ćeš naučiti manje gradiva i položićeš ispit, a nekad više, ali nećeš položiti. Život je pun neočekivanih uspeha i neuspeha. Kroz komunikaciju sa profesorima usavršavaš svoju poslovnu i formalnu komunikaciju koja će ti kasnije biti potrebna.

Ni sami nekad nismo svesni koliko toga naučimo kroz studentski život. Zanemarujemo neke bitne stvari koje nosimo iz tog života. Jedno je sigurno, studiranje nije samo učenje i diploma.

Piše: Bojana Krezović

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.