Ko odlučuje o ženskom telu: U ovim državama abortus je zabranjen

Nakon odluke Vrhovnog suda SAD, mnogi građani su se zabrinuli da je ovo početak jednog novog trenda o zabrani abortusa. Ipak, svaka država ima svoja pravila kad je reč o ovom postupku. Ovde ćemo vam izneti listu zemalja gde žena odlučuje o abortusu, a gde to radi vlada.

Kad je reč o evropskim zemljama, većina njih ima liberalne zakone o prekidu trudnoće. Žena može legalno da izvrši abortus do 10, 12, odnosno 14. nedelje trudnoće, u zavisnosti od zemlje do zemlje.

Razlike u Evropi – Švedska i Malta

Švedska se smatra najliberalnijom državom jer se tamo abortus može izvršiti čak do 18. nedelje trudnoće. Tamo i maloletnice mogu da izvrše abortus bez saglasnosti roditelja. U Srbiji abortus se može legalno izvršiti do 12. nedelje, a može i kasnije ukoliko se utvrdi da je trudnoća opasna po ženino zdravlje ili ako dete ima neki deformitet.

Međutim, na Malti, u San Marinu i Andori abortus je izričito zabranjen. Na Malti, ukoliko se žena opredeli za abortus može da dobije i do 3 godine zatvora, iako je, na primer, trudnoća posledica silovanja.

Pre nekoliko godina i Poljska je zabranila abortus i to je bio jedan od najrigoroznijih zakona u Evropi, ali početkom godine doneta je odluka da je abortus dozvoljen ukoliko je trudnoća posledica silovanja, incesta ili je opasna po majčin život.

Kako je u ostatku sveta?

U Aziji zakon u abortusu varira od države do države. U Africi većina zemalja zabranjuje abortus, ali je dopušten u nekim zemljama pod specifičnim okolnostima, poput incesta ili silovanja. U Australiji abortus je legalan.

Što se tiče Južne Amerike, zemlje kao što su Brazil, Čile i Venecuela izričito zabranjuju abortus dok, na primer, Bolivija i Peru dozvoljavaju pod određenim uslovima. Krajem 2020. godine Argentina je napravila veliku promenu kada je posle skoro 100 godina legalizovala abortus.

I za kraj, Severna Amerika – dok je u Meksiku abortus bio dozvoljen u izuzecima, a u Kanadi je sve vreme legalan, zakoni u SAD-u su zavisile od države do države. I pre ove odluke Vrhovnog suda, Luizijana, Misisipi, Kentaki, Ohajo i Džordžija su zabranile pobačaj, dok ga je Alabama zabranila i u slučaju silovanja ili incesta. U narednom periodu očekuje se da polovina američkih saveznih država uvede zabranu ili ograničenja na abortus.

Izvor: Statista

Različite države drugačije gledaju na abortus. Da li je to zbog religije ili zbog nekih etičkih pogleda? Svakako, ukoliko živite na dalekom istoku ili na zapadu, živećete pod drugačijim pravilima po pitanju abortusa.

Piše: Tara Komatina

Izvori: https://www.telegraf.rs/vesti/svet/3067950-abortus-za-ili-protiv-u-kojim-zemljama-je-dopusten-gde-se-obavlja-pod-posebnim-uslovima-a-koje-drzave-ovaj-cin-kaznjavaju-zatvorom-video
https://reproductiverights.org/maps/worlds-abortion-laws/

Foto izvor: Statista

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.