Zabrana abortusa: “U SAD je 1942. godina.”

Vrhovni Sud u Sjedinjenim američkim državama doneo je odluku kojom je preinačena ustavna garancija prava na abortus. U federalnom uredjenju SAD-a to znači da će federalne jedinice moći da zakonom zabrane abortus, kao što su to učinile Alabama, Arkanzas i ostale države bez kontrole federalne vlasti.

Razmišljanja o slučaju najbolje ilustruje mim koji kruži društvenim mrežama: “vreme je čudan koncept – u Australiji je 9.27 časova, u Nemačkoj 1.27, a u SAD je 1942. godina i žene nemaju pravo na abortus”.

Nezadovoljstvo ovom odlukom Vrhovnog Suda – da poništi presudu u slučaju Rou protiv Vejda  je u Americi veliko. Protesti sa transparentima „Mi smo post-Rou generacija“ u Los Anđelesu su blokirali ulice, a u Feniksu (Arizona) je policija protiv demonstranata upotrebila i suzavac. Koliko su konzervativne zemlje Amerike jedva dočekale ovu odluku govori i to da je klinika za abortus u Litl Roku u Arkanzasu odmah zatvorila vrata svojim klijentkinjama čim je odluka saopštena.

Gde žene više ne mogu legalno da prekinu trudnoću?

„Bez obzira na to koliko se teško pripremamo za loše vesti, kada konačno stignu, jako pogađaju. To što moramo da pozovemo ove pacijente i da im kažemo da je Rou protiv Vejda poništen je srceparajuće”, rekla je medicinska sestra Ešli Hant za BBC.

Za to vreme, napolju su protivnici abortusa već su slavili.

„Primećeni ste”, vikao je jedan od demonstranata na ljude koji su tek parkirali automobile ispred klinike, ne znajući za ovu odluku.

„Moj predlog je da se okrenete i napustite ovo mesto greha, ovo mesto nepravde, ovo zlo mesto”, rekao je još jedan od prisutnih, prenosi BBC.

U Nju Orleansu u Luizijani – još jednoj državi koja je je unapred donela zakone za zabranu abortusa. Centar za zdravstvenu zaštitu žena u petak je zatvoren i čitavo osoblje je otišlo kući.

Da je promena zakona za ovu državu bila samo okidač, jeste i činjenica da je ovo bilo jedno od svega tri mesta u ovoj državi gde se mogao obaviti abortus.

Zabrana abortusa – na koga to najviše utiče?

Bogate žene i dalje će, ukoliko im to njihova država ne dozvoljava, moći da odu u drugu i tamo urade abortus, ali će se ova odluka negativno odraziti na siromašne žene, među kojima prekidi trudnoće neće biti obustavljeni, već će postati nebezbedni.

U religiozno i tradicionalno fundamentalističkoj atmosferi današnjice, koja je odgovor na sve jaču globalizaciju, ovakvi nazadni fenomeni, nažalost, ne treba da iznenađuju. Liberalne vrednosti smatraju se moralno relativizovanim i nastranim, pa je tako državno-pravna intervencija neophodna. Moramo biti vaspitani, jer ne znamo sami kako da se ophodimo prema svom telu.

Ono što treba da iznenađuje je činjenica da svet još uvek oblikuju sredovečni muškarci. Ako je većina odluka javne politike njihova, ne čini se toliko davna pesma “This is a man’s world”. Da li je zahtev “no uterus no opinion” prestrog?

Najzad,  da li su deca ukras bašte? Shvatamo li koliko je odgoj deteta važna odgovornost koju neki ljudi jednostavno ne mogu da ispune? Konzervativno javno mnjenje verovatno i samo razume da nam deca ne služe da se njima hvalimo, da ih oblačimo kao lutke, niti kao ukras na fotografijama.  

Piše: Dragana Radusilović

Vesti iz društva

FOTO: UNSPLASH -zabrana abortusa

Leave a Reply

Your email address will not be published.