Konstrakta nakon uzbudljivog finala: Pesma ima viralni potencijal

Konstrakta je u velikom finalu Evrovizije zauzela visoko peto mesto, a za popularnu umetnicu glasalo je od 34 od 40 država koliko je učestvovalo. 

Ana je predstavnica Srbije postala u martu kada je pobedila na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije 22, na kome je u konkurenciji od 36 numera odnela ubedljivu pobedu. 

Pre polufinala na nacionalnom izboru, ona se uopšte nije nalazila na spisku potencijalnih putnika u Torino. Njen spektakularni scenski nastup u drugoj polufinalnoj večeri, već postojećim, favoritima pomrsila je konce. 

Nakon izvedbe numere In Corpore Sano, građani su bili odlučni u želji da konceptualnu umetnost vide na velikoj Evrovizijskoj bini. Na kraju to se i dogodilo, jer je ona osvila rekordnih 44.000 glasova publike. 

Od tada, Ana se nalazila među glavnim favoritima za pobedu i njenoj mogućnosti da ovo prestižno muzičko takmičenje dovede ponovo u Beograd. U toj nameri, možda nije uspela, ali poruka njene numere preneta je celom svetu i to jasno govori da je za njenu numeru glasalo 34 od 40 država učesnica Evrovizije. 

Zapravo, ona je po struci arhitektkinja, a svoju muzičku karijeru započela je ranih dvehiljaditih godina i to kao jedan od članica beogradske grupe Mistakemistake. Prvi zajednički album snimili 2004. godine, a reč je o ploči pod nazivom Hipelectroragga2hopreggaestep

Želja da predstavlja Srbiju nije prestajala, nego je bila sve veća i veća 

Nakon napuštanja pomenute (Mistakemistake) grupe, pridružila se alternativnoj grupi Zemlja gruva, a ono što malo ko zna je da je Ana već nastupala na nacionalnom izboru 2008. godine kada se Evrovizija održavala u Beogradu. Numera Čudesni svetovi plasirala se u veliko finale i zauzela osmo mesto. Ana nije odustala od želje da predstavlja Srbiju na najvećoj muzičkoj manifestaciji, ponovo je učestvovala na nacionalnom izboru. 

Samostalnu karijeru započela je singlom Žvake, a numera je odlično prihvaćena kod regionalne publike. Potom izbacuje numeru Neam Šamana i započinje saradnju sa Majom Uzelac na projektu pod nazivom Triptih. Upravo projekat sa Majom rezultirao je numere Nobl, Mekano i naravno In Corpore Sano. 

Ana je u više navrata isticala da je numera In Corpore Sano višeslojna i svakom ostavlja mogućnost da je razume na način na koji to želi. 

Znate onu čuvenu izreku “treća sreća”, rekli bismo da je u Konstraktinom smislu stvarno tako.

Konstrakta kao glavni favorit za pobedu na Evroviziji

Odmah nakon pobede na nacionalnom izboru, Konstrakta je postala glavna favoritkinja za pobedu. Neretko je menjala pozicije, ali uvek je bila u samom vrhu.

Na press konferenciji koja je održana nekoliko dana pre polufinala, Ana je rekla da bi u slučaju pobede Srbije volela da se Evrovizija održi u mestu njene bake, tačnije u Glibovcu. 

Nastup u drugoj polufinalnoj večeri Torinske arene kupio je svet, a tom prilikom zauzela je visoku treću poziciju. 

In Corpore Sano je neposredno uoči velikog finala osvojio nagradu “Marsel Bezanson” za najbolji umetnički nastup na ovogodišnjem takmičenju u Torinu.

Fanovi i gledaoci verovali su da će Konstrakta ostvariti dobar plasman i da će biti u top 5, što se na kraju i dogodilo. Nakon tačno deset godina, Srbija je ostvarila visok plasman. 

Stručni žiri iz 15 zemalja Anu je kotirao na 11. mesto, a najviše poena dobili smo od komšija (po 12 je osvojila od Hrvatske i Crne Gore, 10 iz Severne Makedonije), dok je osam poena pristiglo iz Australije. 

Publika iz 34 države Konstraktu je kotirala na 4. mesto, a maksimalnih 12 poena dobila je iz Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije i Švajcarske. 

Kada su se zbrojali glasovi publike i žirija Srpska predstavnica zauzela je visoko 5. mesto sa 312 poena. 

Konstraktin uspeh se slavi celi dan 

Srpski tim doputovao je danas iz Torina, a gužva na aerodromu Nikola Tesla nikada nije bila veća. Veliki broj novinarskih i televizijskih ekipa, ali i građana došao je da sačeka pobednike Balkana. 

Tokom sinoćne večeri bili smo lagani, a sama numera ima viralni potencijal. Osetila sam da ću imati veliku podršku publike, ali se nisam nadala tolikoj. Prilikom svakog sedanja na stolicu srce je jače kucalo – ističe Konstrakta za Student. 

Piše: Lazar Smilić

Foto:  EBU/SARAH LOUISE BENNETT/ @eurovisionserbia_official

Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.