Intelligent Music Project: Beograd je veoma blizu Sofije… a mi smo veliki fanovi Konstrakte!

Rok grupa „Intelligent Music Project“ predstavlja Bugarsku na “Evroviziji” sa numerom “Intention“. Oni će večeras u prvom polufinalu braniti boje svoje države za prolazak u veliko finale koje po planu zakazano za subotu (14.05.).

Bili ste jedan od prvih poznatih izvođača na ovogodišnjoj „Evroviziji”, neki bi rekli da ste imali najviše vremena da se pripremite za nastup u Torinu. Da li su vam ovakvi nameti olakšali ili otežali rad u celom procesu?

Da, mi smo bili prvi koji su objavili našu “Evrovizijsku” numeru, ali to je zbog toga što kada je došla prilika da idemo na Evroviziju, snimili smo novi album. Sve pesme su bile spremne, jedino što je preostalo je da izaberemo koja će pesma bolje pristajati. 

Zajedno sa našim partnerima sa Bugarske nacionalne televizije izabrali smo nameru. Emiter (BNT) ima mnogo iskustva i veoma dobre rezultate na “Evroviziji” kroz godine, tako da smo im u potpunosti verovali. Imali smo dovoljno vremena da promovišemo “Intention”, mislimo da nam je rano izdanje pesme olakšalo posao. Napravili smo malu evropsku turneju, predstavili pesmu u Parizu, Amsterdamu, Briselu, Solunu, zatim u Londonu i Tel Avivu tokom pre-parties.

ROK NIKADA NEĆE UMRETI

Numera „Intention” prati aktuelni pobednički žanr – rok. Koliko se rok „vraćao” na muzička vrata posle pobede Måneskina?

Kao što je Maneskin rekao prošle godine, „Rok nikada neće umreti“. Naše učešće na “Evroviziji” nema nikakve veze sa činjenicom da su oni pobedili prošle godine. Svake godine pamtimo bar 1-2 rok nastupa na “Evroviziji”, pa i da nisu pobedili prošle godine, mi bismo i dalje bili na sceni Evrovizije, svirali rok. U svakom slučaju, njihova pobeda je bila veoma važna za svet rok muzike – to pokazuje da su njihove reči tačne – rok nikada neće umreti.

Veoma smo srećni što je projekat Intelligent Music dobio ogromnu podršku iz sveta roka. Podršku povodom našeg nastupa na  “Evroviziji” dobili smo od legendarnih rok bendova kao što su Whitesnake, Judas Priest, Black Sabbath, Rainbow, visted Sister i mnogi, mnogi drugi. Sve ih možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Tokom priprema za „Evroviziju” nastupali ste na popularnim žurkama posvećenim ovom muzičkom takmičenju. Koliko ste zadovoljni reakcijama publike?

Bili smo u Amsterdamu, Tel Avivu i Londonu. Bilo je to sjajno iskustvo, ljudi su se prema nama odnosili sa takvim poštovanjem, svidela im se pesma, mnogi od njih su pevali sa nama. Takođe, upoznali smo nove prijatelje među ostalim učesnicima. Tako nam je drago što smo bili tamo!

SRBIJA NAS JE SJAJNO PRIHVATILA, IAKO NE MOŽE DA GLASA ZA NAS

Izvođači iz Evrope i Australije često nemaju priliku da se predstave javnosti u Srbiji. Publici u Srbiji predstavili su se Vladana predstavnica Crne Gore, Andrea predstavnica Severne Makedonije, Mia predstavnica Hrvatske, Sem Rajder predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva i članovi vaše grupe. Koliko je važno da se izvođači predstave publici pre takmičenja? Da li ste zadovoljni kako vas je publika u Srbiji prihvatila?

Proveli smo jedan dan u Srbiji zahvaljujući našim partnerima iz Music Stara. Imali smo veoma lep sastanak sa novinarima u baru koji se zove Wurst Platz, odsvirali smo nekoliko pesama, odgovarali na pitanja novinara.  Numera “Intention” je čak dospela na top 10 muzičke liste tamošnjeg nacionalnog radija. Naravno, veoma je važno da se predstavite publici, to pokazuje poštovanje prema gledaocima i naravno da je to deo igre. Sa Srbijom je bilo drugačije, jer Srbija ne može da glasa za Bugarsku u polufinalu. Odlučili smo da dođemo i predstavimo našu pesmu, jer znamo da imamo fanove. Beograd je veoma blizu Sofije… a mi smo veliki fanovi Konstrakte! Osećali smo se kao kod kuće. 

Videli smo da su određene delegacije imale problema sa scenografijom, da li je vaša delegacija jedna od njih?

Da, bilo je nekih tehničkih problema koji su se pojavili danima pre našeg dolaska u Torino, ali imamo našeg izuzetno talentovanog kreativnog direktora dr Andrea Čelija, koji je uspeo da prilagodi našu scenografiju novonastaloj situaciji. Verujem da ste videli našu ogromnu “Core of Sound” od 3 metra – to je njegova ideja i izgleda veoma lepo na sceni!

Nastupaćete večeras (10. maja), u prvom polufinalu. Koliko ste puta izveli pesmu „Intention” otkako ste stigli u Torino?

Imali smo 2 probe do sada, kao i svaki drugi takmičar, plus jednu generalnu koju je i žiri pratio.

Reči podrške uputila vam je pre nekoliko dana predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta. Kako vam se sviđa pesma „In corpore sano” koju ona izvodi?

Volimo nju i njenu pesmu. Veoma se razlikuje od ostalih što je veoma hrabro. Želimo joj svu sreću i hvala joj na podršci!

Podržale su vas kolege iz celog sveta, a pratioci kažu da do sada ni jedan predstavnik nije dobio takvu podršku. Šta možemo očekivati ako IMP pobedi?

Da, kao što smo ranije spomenuli, mnoge rok legende su nas podržale i zbog toga imamo veliku čast. Ako pobedimo, možete očekivati još više koncerata i muzike!

Za kraj, koja vam je omiljena pesma na ovogodišnjem takmičenju?

Zbližili smo se sa Moldavcima i mislim da njihova pesma ima zvuk koja nam savršeno odgovara.

Piše: Lazar Smilić

Foto: EBU/ ANDRES PUTTING

Leave a Reply

Your email address will not be published.