Predstavljen izveštaj “Mladi i pravo na informisanost u digitalnom prostoru”

Izveštaj Mladi i pravo na informisanost u digitalnom prostoru predstavljen je na događaju Kako do manje #fejka u digitalnim medijima.

Kako do manje #fejka u digitalnim medijima održan je pre nekoliko dana u Beogradu. Događaj koji organizovao Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava, a u okviru kog je predstavljen je izveštaj Mladi i pravo na informisanost u digitalnom prostoru, u čijoj izradi su tokom nekoliko meseci učestvovali mladi iz cele Srbije svojim iskustvima. 

Na samom događaju govorili su Goran Sandić saradnik Beogradskog centra za ljudska prava, Milijana Rogač novinarka Istinomera i Jovana Radovanović edukatorka. Razgovor je moderirala naša sagovornica i koordinatorka Milica Mutavdžić koja je u neformalnom razgovoru za naš magazin podelila veoma interesantne i zanimljive odgovore.

Da li su mladi informisani na pravi način i šta za tebe podrazumeva pravilno informisanje? 

„Zavisi šta podrazumevaš pod „pravi način“, za mene je informisanje na pravi način trenutak kada ja koristim medije, a ne oni mene, dakle ograničavam im pristup, kako ne bih bila preplavljena informacijama.

U digitalnom medijskom okruženju svako može kreirati, obavljati i proširiti vest na internetu, pa su u tako  ubrzanom medijskom okruženju, čini se, mladi prepušteni sami sebi. Imunitet protiv manipulacije u digitalnom medijijskom prostoru gradi se kroz usvajanje medijske pismenosti, odnosno građenje kritičkog promišljanja i odnosa prema medijima, izjavila je Mutavdžić.

Šta vidiš kao ključ rešavanja problema?

Kako bismo unapredili ostvarivanja prava na informisanje, potrebna je saradnja više različitih aktera koji rade sa mladima i/ili medijima. Ispitanici/ce na fokus grupa istakli su da u širenju medijske pismenosti mogu da pomognu forumalne obuke, formalno obrazovanje i radionice. Ključ rešavanja problema vide u edukaciji– u školama i uz pomoć stručnih lica.

Pre svega, duboko udahnuti i ne nervirati se i kliknuti „close“i ne vraćati se tom mediju. 😀 Sad ozbiljno, fejk informacije će biti dok je i medija, ali isto tako postoje i brojni alati putem kojih možemo da proverimo informacije, ističe Milica na pitanje kako trebamo da odreagujemo kada se susretnemo sa fejk informacijama.

Šta ti je sa Kako do manje #fejka u digitalnim medijima ostavilo najveći utisak?

Definitivno najveći utisak su mi sjajni ljudi koji su se povezali na događaju: aktivni mladi, novinari, nastavnici, edukatori, predstavnici institucija, omladinski radnici, urednici, istražitelji, analitičari u čijem fokusu je ova tema i sjajne ideje koje su proizašle iz njihovog zajedničkog rada u grupi. Mislim da, kada bismo se češće susretali i radili na ovoj temi donoseći naše jedinstvene perspektive i radili na ovoj oblasti, medijska slika u Srbiju bila mnogo drugačija.

Ključne činjenice u izveštaju Mladi i pravo na informisanost u digitalnom prostoru su: kako se mladi informišu, šta znači biti dobro informisan, gde mladi pronalaze informacije o temam koje su im važne, čemu mladi (ne) veruju.

Ovim događajem završen je ciklus obuka, treninga i radionica u okviru projekta #antifejk.

Pišu: Anastasija Vasić, Danijela Čorbić, Marija Milićević

Fotografije: Nebojša Petrović

Leave a Reply

Your email address will not be published.