PISA testiranje uveliko traje

PISA testiranje se ponovo obavlja u Srbiji. Međunarodni program procene učeničkih postignuća organizuje testiranja namenjena srednjoškolcima uzrasta od 15 godina.

Obrazovni sistem predstavlja proveru i ocenjivanje naučenog gradiva koje je predviđeno, već unapred uređenim planom i programom. Učenici koji se školuju ostaju uskraćeni za znanja neophodna za snalaženje u životnim okolnostima, ali i izabranoj profesiji.

Politika PISA testiranja je drugačija od sistemskog i ima za cilj da ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja različitih problema iz svakodnevnog života.

Istraživanje se sastoji iz dva nivoa. Prvi nivo predstavlja dvosatni test funkcionalnog znanja, dok se drugi nivo sastoji iz upitnika za koji učenici imaju 35 minuta da popune i tiče se njihovih stavova o životu i učenju.

Testovi obuhvataju oblasti matematike, nauke, kao i finansijske i čitalačke pismenosti. Pored ispitivanja veština, rezultati će rangirati sve učesnike, čime će se steći jasnija slika o kvalitetu samog obrazovanja i šta je to na čemu bi trebalo da se radi, ne bi li se rezultat poboljšao.

Testiranje je u Srbiji započeto 9. marta, a trajaće još nekoliko dana, tačnije do 18. aprila. U istraživanju učestvuje 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola, i čak 7600 srednjoškolaca. Sve škole su izabrane metodom slučajnog uzorka, a testiranje je u potpunost anonimno i obavlja se na računarima.

Obzirom na to da je sve anonimno, ni škole neće imati uvid u rezultate testiranja, tako da test ni na jedan način neće uticati na uspeh učenika u školi.

Rezultati ovog istraživanja samoj javnosti biće dostupni nakon obrade i to početkom decembra 2023. godine.

Piše: Mina Kicara

Izvori: https://pisa.rs/ i https://mpn.gov.rs/vesti/pisa-testiranje/

FOTO: PISA Srbija

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.