Pripremna nastava za upis na fakultet: Za koje fakultete vlada najveće interesovanje?

Budući brucoši su već počeli da se pripremaju za prijemni ispit na željenom fakultetu. Veliki broj fakulteta organizuje pripremnu nastavu na kojoj će maturanti prvi put doći u kontakt sa budućim profesorima.

Prošle godine je u prvom upisnom roku na Univerzitetu u Beogradu konkurisalo skoro 19.000 kandidata. Na Univerzitetu u Beogradu već godinama najveće interesovanje vlada za Fakultet organizacionih nauka, u Novom Sadu je najveće interesovanje za Fakultet tehničkih nauka, u Kragujevcu za Fakultet medicinskih nauka, dok je u Nišu najveća zainteresovanost za Filozofski i Elektronski fakultet.

Kao i prethodnih godina, veliki broj maturanata je odavno počeo sa pripremama, pogotovo oni čiji prijemni ispit zahteva matematiku. Ako pitate maturanta koji je u januaru počeo sa pripremama, reći će da su mnogi već odavno počeli sa pripremama i da on kasni, dok onaj koji se sprema od septembra kaže da nije teško.

Profesor Goran Lazović s Katedre za matematiku sa Mašinskog fakulteta, kaže da je prijemni ispit više sistematizacija srednjoškolskog gradiva i da, ukoliko se uporno radi i  isprati pripremna nastava, ne bi trebalo da bude problema.

Promena na Fakultetu političkih nauka

Maturanti zainteresovani za Fakultet političkih nauka ne mogu u potpunosti da se oslone na iskustvo iz starijih godina, jer je prijemni ispit delimično izmenjen. Naime, ove godine će se polagati jedan predmet po izboru (za politikologiju i međunarodne odnose se bira između istorije i sociologije, za novinarstvo između srpskog jezika i književnosti i sociologije, za socijalnu politiku i socijalni rad između psihologije i sociologije) i test opšte informisanosti. Na ovom fakultetu je pripremna nastava počela u nedelju i prati je oko 200 kandidata. Pored ovog, postoji još jedan termin za pohađanje pripremne nastave – jun.

Besplatna priprema nastava na Fakultetu političkih nauka

„Od ove godine FPN je u režimu Univerziteta u Beogradu, što podrazumeva da deca iz vulnerabilnih kategorija, deca iz siromašnih i hraniteljskih porodica i tome slično, imaju pravo na besplatnu pripremnu nastavu na FPN“, ističe profesorka Natalija Perišić, prodekanka za studije prvog stepena Fakulteta političkih nauka.

Zoran Jakovljević, osnivač portala „Učenje na daljinu“ kaže da su se, iako je učenje na daljinu trenutno malo potcenjen metod, potrudili da iskoriste prednosti.

„To znači da se primenom novih tehnologija obezbedi prisustvo najboljih nastavnika u Srbiji koje smo mogli da nađemo, maksimalna percepcija ispredavanog gradiva i to da može da se pristupa svim materijalima u bilo kom trenutku sa bilo kog uređaja”, rekao je Jakovljević.

Ipak, pored onih koji su već sada odlučni u kom smeru će nastaviti svoje školovanje, ima i dosta neodlučnih. Za njih je veliko pitanje isplativost fakulteta, mogućnost kasnijeg zapošljavanja, dok veliki uticaj na izbor fakulteta često imaju i roditelji.

Pripremna nastava, bilo kakva, individualna, grupna, privatna ili ona koja organizuje fakultet, svakako će pomoći kandidatu u pogledu dodatnog znanja i samopouzdanja na prijemnom ispitu.

Piše: Sandra Stanojević

Izvor: telegraf.rs

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.