U okviru manifestacije Mart, mesec srpskog jezika, koja je organizovana od strane Društva za srpski jezik i književnost Srbije, a u saradnji sa Katedrom za srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, izabrana je najlepša srpska reč- praskozorje.

Reč praskozorje izabrana je za najlepšu srpsku reč od ukupnih 905 predloga koji su stigli. Predloge su slali učenici različitih uzrasta, kako osnovci, tako i srednjoškolci. Kriterijum za odabir najlepše reči obuhvatao je samo značenje, zvučnost reči, građenje, simboliku ali i posebnu emociju koju je ta reč imala za njih i njihove bližnje. U užem izboru još su se našle reči poput blagodat, blagouhan i blagovanje, ali i reči poput nigdenigdina, mrkosvestica i preumljenje. Društvo za srpski jezik svedoči da su deca, uprkos svemu, ipak sačuvala prave vrednosti, budući da su reči koje su se najviše puta ponovile majka, porodica i ljubav.

Praskozorje označava trenutak pred izlazak sunca, kad zora „praska“ ili puca, a sama scena je vidljiva i u složenoj tvorbenoj strukturi ove reči. Ova slovenska reč još ima simboliku rađanja, nade i početka. U obrazloženju odluke đaci su pisali kako ih ova reč podseća na nešto što „puca, iz praska“, kao i da je to nalik na „početak nečeg novog, lepog i iskričavog“. Prema njihovom shvatanju, praskozorje se odnosi na „novi dan, novi početak i povratak svetlosti nakon tame“.

Društvo za srpski jezik će ovim povodom objaviti digitalnu knjigu sa predlozima svih učenika, njihovim imenima kao i pojašnjenima zašto su baš naveli određenu reč. Pobednici će biti pozvani na Filološki fakultet, a komisija koja je birala reči smatra da su svi odgovori pobedili i da su sve poslate reči najlepše.

Piše: Tanja Trkulja

Student – Kultura

Izvor: https://www.politika.rs/scc/clanak/502681/Praskozorje-je-najlepsa-srpska-rec

Leave a Reply

Your email address will not be published.