Psihološka i vizuelna priča devet umetnika – Vertigo

Izložba pod nazivom Vertigo otvara se sutra u 19.00 časova u Umetničkoj galeriji “Stara Kapetanija” i trajaće do 3. aprila.

U grupnoj izložbi u Staroj Kapetaniji mogu da se pogledaju radovi Sandre Nicić, Anje Nikolić, Teodore Nikolić, Jelisavete Vračarić, Une Cagić, Teodore Pavković, Sofije Bulog, Tamare Jokić i samoukog slikara, muzičara i pisca Andrije Hadžića.

Vertigo je izložba nekolicine umetnika u čijim radovima se ogleda sav društveni i duhovni nesklad. Pokušaj prevazilaženja sopstvene zone komfora neminovno vodi osobenoj životnoj dilemi i pokreće niz pitanja o smislu života, protoku vremena, moralu i sudbinskoj datosti. Naziv može podražavati određeni period koji su umetnici proveli zajedno u ateljeu, u kom su apsorbovali svoja iskustva i nagoveštava svojevrsnu aluziju na društvene diskurse u svakodnevnom životu“, objašnjaju autori izložbe.

U svojim radovima obrađuju neke od večitih nedoumica poput problematika rata, mira, religije, i drugih, ali i predstavljaju neka svoja iskustva. Ovi umetnici tragaju za suštinom, pokušavaju da uđu u srž stvari koje zatim prenose na platno.

„Likovni postulat često je potisnut tematskim zahtevima koji umetnička dela stavljaju u službu raznih nelikovnih ciljeva – religioznih, političkih, propagandnih, dokumentarnih. Čovek je navikao da u likovnim delima traži fabulu kao njegovo glavno opravdanje, od davnina do današnjih dana, zbog čega “Vertigo” može stajati i kao vrtoglava psihološka i vizuelna priča ovih devet umetnika“, dodaju autori i pozivaju sve koji su u mogućnosti da posete njihovu izložbu.




Piše: Natalija Ćojbašić

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.