„Verovali smo u čudo i čudo se desilo“ – konferencija povodom premijere filma „Bilo jednom u Srbiji“

Beogradska premijera filma „Bilo jednom u Srbiji“, u režiji Petra Ristovskog, zakazana je za 9. mart u Kombank dvorani, kako je najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Srpski Mančester, epitet koji krasi grad Leskovac, nije nastao slučajno. Postojala su zvanična priznanja koja su na velikim svetskim izložbama i sajmovima dodeljivana gradovima koji su tada ličili na Mančester, onovremeni sinonim progresa i industrijalizacije, objašnjava producent filma Zvonimir Šimunec.

„Shvatio sam da kad se ode u Leskovac, kao da se ode u neku banju, gde se ljudi samo smeju, gde su problemi uvek sa strane, gde se živi radi života.“

Reditelj Petar Ristovski, navodi da je uprkos otežanim uslovima, više puta odlaganim  pripremama i jednom prekinutom snimanju, stvoren karakterističan film, koji ima dodirne tačke i sa nekim italijanskim i francuskim filmovima.

„Mislim da je u srži priče nešto što je  zapravo aktuelno i danas, a to je ta konstantna dvojba u čoveku, pogotovo mlađem čoveku, muškarcu, koji uvek razmišlja da li prvo treba da se ostvari kao porodičan čovek, da li prvo  treba da se ostvari u ljubavi ili je bitno da pronađe neku finansijsku stabilnost“.

Glumac Viktor Savić, koji tumači glavni lik u ovom filmskom ostvarenju opisao je svog junaka na sledeći način – „On se vratio sa jednom novom snagom, iz jedne razvijenije zemlje gde je on naučio taj zanat. Međutim, kako to obično biva, kada se ta blagodat koju dobiješ i ta nova šansa povuče od tebe, onda čovek, ako se uzneo previše u tom trenutku, pada u blato. On se iz tog blata stalno diže i nastavlja dalje, što je zapravo i poenta i poruka za sve nas, jer jedino na taj način može da se postigne cilj, koji znači zajedništvo“.

Filmska priča obogaćena je i ženskim likovima sa potpuno suprotnim shvatanjima i vrednostima.

„Mislim da Zorka i ja imamo tu neku sličnu liniju. Rekla bih o njoj da je ona predstavnica jedne savremene žene. Ona je jedna arhaična, a opet žena ispred svog vremena.“ – izjavila je glumica Teodora Ristovski.

Glumica Sloboda Mićalović istakla je da lik Ružice, koji ona tumači potpuna suprotnost.

„Ružica je potpuna kontra, ona je baš slika tog vremena i tog mentaliteta i male sredine koja često ume i te kako da uguši nekom svojom pričom“.

Piše: Sara Novakov

Bilo jednom u Srbiji – https://g.co/kgs/5uVjgz

Student – Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.