Jedan hot dog = 36 minuta zdravog života u manjku?

Da li ste znali da konzumacijom određene hrane možete skratiti sebi život za nekoliko minuta, ali i dobiti na godinama? Nezdrava ili kako je sve češće zovemo, brza hrana, svakako loše utiče na naše zdravlje, a hot dog prednjači u tome.

U istraživanjima objavljenim u časopisu Nature Food, istraživači sa Univerziteta u Mičigenu, ispitivali su nešto više od 5800 namirnica koje se uglavnom uveliko koriste kod američke populacije. Kako te namirnice utiču na vaše zdravlje i koliko minuta života stičete ili gubite ako ih koristite?

Kako istraživači kažu, hrana poput:  hamburgera, sendiviča, pa i šećerna pića, povezana je sa izgubljenim minutima zdravog života. Kako je redovan obrok kod Amerikanaca upravo hot dog, istraživanja su pokazala da  61 gram prerađenog mesa ove poslastice rezultira 27 minuta izgubljenog zdravog života. Ako se na već pomenuto dodaju i sastojci poput trans masnih kiselina i natrijuma, dolazi se do cifre od 36 minuta.

Pored hot doga, na listi se našla i pica koja oduzima dosta manje od prethodno navedenog, 8 minuta, ali i pileća krilca koja vam “krate” zdrav život za 3,3 minuta.

A šta vam može povećati životni vek? To je zdrava i ekološki održiva hrana. Tu se ubrajaju: voće, povrće, mahunarke, orah, integralne žitarice i neki plodovi mora. Ono šta se svakodnevno konzumira, poput mlečnih proizvoda, hrane na bazi jaja, živine i kuvanih namirnica ušlo je u srednju zonu.

Nakon ovakvog istraživanja postavlja se pitanje: Trebamo li pred svaki obrok u svom tanjiru prvo prebojati minute, pa kad izračunamo da li ima više pozitivnih ili negativnih, krenuti sa degustacijom?

Piše: Miljana Pantelić

Izvor: 

https://www.novosti.rs/c/dr-novosti/vesti/1034140/jedan-hot-dog-36-minuta-zivota-manje-novo-istrazivanje-pokazalo-ucinke-razlicitih-namirnica

https://zivim.gloria.hr/zivim/jedem/pizza-skracuje-vas-zivot-za-8-minuta-ali-ga-pomfrit-produzuje-15097056

Foto: Unsplash

ZANIMLJIVOSTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.