Raspisan konkurs za upis u vojne škole

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis u vojne škole koji će trajati do 31. marta 2022. godine, a kojim su predviđena mesta za 100 budućih kadeta Vojne akademije, 25 Medicinskog fakulteta VMA, kao i 80 učenika Vojne gimnazije i 70 učenika Srednje stručne vojne škole.

Raspisan konkurs za upis u vojne škole

Pravo da konkurišu za upis osnovnih studija na Vojnoj akademiji imaju mladići i devojke rođeni 2001. godine ili kasnije, odnosno 2002. godine ili kasnije za studije na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije.

U školskoj 2022/2023. godini primaju se kandidati iz građanstva na osnovne akademske studije za smerove: kopnena vojska, tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, vojnoelektronsko inženjerstvo, vojnomašinsko inženjerstvo, vojno vazduhoplovstvo, vojnosaobraćajno inženjerstvo i ekonomija odbrane.

Proces polaganja prijemnog za Vojnu akademiju sastoji se iz dva dela. Prvi deo selekcije sastoji se iz polaganja prijemnog ispita iz matematike i proveru fizičkih sposobnosti, dok drugi deo selekcije obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu. Oni koji su zainteresovani za smer vojno vazduhoplovstvo moraju da ispune i dopunske uslove propisane posebnim programom medicinsko-zdravstvene i psihološke procene kandidata za taj studijski program, kao i da uspešno savladaju selektivnu padobransku i letačku obuku. Uspeh iz srednje škole nosi najviše 40, test iz matematike 45, a provera fizičkih sposobnosti 15 bodova.

Selekcija za buduće vojne lekare imaće tri faze, od kojih će prvi deo selekcije biti psihološka i medicinsko-zdravstvena procena. Drugi deo obuhvata polaganje prijemnog ispita iz hemije i biologije, dok će treći deo selekcije obuhvatiti fizičku proveru na poligonima Vojne akademije nakon završenog prijemnog ispita i biće eliminacionog karaktera. Uspeh iz srednje škole nosi najviše 40, a provera znanja iz hemije i biologije može doneti maksimalno 60 bodova.

Kada je reč o gimnaziji i srednjoj stučnoj školi važno je da su kandidati rođeni 2006. ili kasnije, ističe se ocena iz matematike tokom viših razreda osnovne škole, a posebna pažnja se obraća na ocenu iz vladanja.

Sve dodatne informacije o uslovima i neophodnoj dokumentaciji možete pronaći na sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs

Piše: Marija Milićević

Studenti – Foto : Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published.