Alkohol i studenti: Postavi granicu

Kako studentski život nije samo učenje i polaganje ispita već su tu i druženja, putovanja, izlasci i žurke, a gde su izlasci i žurke tu je negde i pokoja čašica ljute. Postoji li granica u konzumiranju alkohola? Zašto studenti piju i da li je rešenje uvek „naspi još jednu”?

Sigurno ste bili na nekoj žurci gde je neko od drugara preterao sa konzumacijom alkohola. Isto tako, možda se i tebi desilo da popiješ malo više.

Koja su najčešća opravdanja zašto mladi piju? Evo onih ustaljenih na koje se najčešće „vadimo“:

Pili su svi, pa sam morao i ja

,,Da se ne izdvajam iz društva”, ,,Misliće da sam dosadan i nezreo”. Zastanite sada ovde. Uticaj društva i saveti prijatelja su nekada od koristi, a nekada i nisu baš razlog da menjamo lični stav. Ako ti ne prija, ne znaš gde je granica i ako misliš da ne ide uz tebe puna čaša, ne trudi se da ispadneš zanimljiv na žurci.

Položili smo ispite, morali smo da nazdravimo malo

Čestitamo,  ima i povoda, ali neka to „nazdravljanje“ bude i umereno kako bi vam ta lepa proslava ostala u bistrom sećanju.

Izgubili budžet, muče nas ljubavni problemi, sve je krenulo nizbrdo, pa u to ime „da zalijemo“

Nije vam dan najbolje prošao, razumemo sve. Ipak, postoji i drugo rešenje kako da prevaziđete probleme. Ovo nisu jedini problemi, tek ćete imati puno prepreka, svađati se i miriti sa njom/njim, padati i polagati ispit, ali ako svakog puta nakon teškog dana tražite utehu u čaši ili još gore, flaši, to će vam preći u naviku.

 Čaša po čaša…

,,Zabrojao sam se”, ,,Nije bilo u planu, ali eto ”, ,,Desilo se da više popijem”, ,,Svaka krigla bila je još slađa”, a na kraju sledi ,,Ne sećam se kad sam se vratio kući.” Ne igrajte se, ne isprobavajte sebe i ne pomerajte granice ako ne poznajete svoj organizam. Od viška glava zna da boli.

Studentski život je pun uzbuđenja, a mladost…je mladost. Treba da uživate, da se družite, pa i nazdravljate, ali uvek i isključivo uvek u granicama normale. Za sam kraj, delimo jednu od najkorisnijih poruka sa murala koji je nedavno osvanuo na jednom od blokova Studenjaka: Kad me vozi, ne vozim. i dodajemo – tačka.

Piše: Miljana Pantelić

Foto: Unsplash

Studenti – Alkohol i studenti: Postavi granicu

Leave a Reply

Your email address will not be published.