Naš film „Nečista krv“ u režiji Milutina Petkovića od sada je dostupan na Netflix-u, što ga čini prvim srpskim filmom na toj platformi.

Na svom instagram nalogu glumica Anđela Jovanović, koja tumači lik Tašane rađenom po scenariju Vojislava Nanovića, izjavila je:

Uskoro „Nečista krv“ i na Netflix-u

Velika mi je čast što će naš voljeni film biti prvi film na srpskom jeziku koji će biti na najvećoj filmskoj platformi. Preponosna sam na ceo tim koji je vredno radio na ovakvom važnom projektu za našu kinematografiju.

I autorska ekipa filma je podvrdila vest da će film „Nečista krv:Greh predaka“, baziran na delima Bore Stankovića, biti dostupan na platformi.

Ova porodična saga iz 19. veka u Vranju prati Hadži Trifuna koji na sve načine i po svaku cenu pokušava da održi svoje bogastvo i moć, radeći stvari zbog kojih će njegova porodica i njegovi potomci osetiti posledice. Iako je roman Borisava Stankovića baziran na tragičnoj sudnini lepe Sofke, film Milutina Petkovića bavi se događajima koji su se desili pre njenog rođenja.

Junaci filma ne govore na vranjskom dijalektu, ali se u filmu čuju tri strana jezika: turski, nemački i albanski. Likovi ne koriste isti vokabular koji se tada koristio u Vranju, već je u pitanju stilizacija govora, kao što je slučaj i sa kostimima i scenografijom.

Film je 22. jula 2021. godine na Festivalu evropskog filma Palić, gde je bila svetska premijera, proglašen za  najbolji film po izboru publike.

Iste godine je osvojio prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Piše: Anastasija Vasić

Izvor: Serbian times

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.