Foto: Imrana Kapetanović

Jasna Đuričić, profesorka glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koja u filmu “Quo vadis, Aida?” tumači glavnu ulogu Aide. Progašena je najboljom glumicom na dodeli 34. Evropske filmske nagrade koja je održana početkom decembra. Tom prilikom Jasna je izjavila: ”Sada imam dokaz da sam najbolja evropska glumica. Hvala Akademiji. Prvo želim da se zahvalim ekipi “Quo vadis, Aida?” Vi ste najbolja ekipa, uvek ćete mi ostati u srcu”, rekla Đuričić, preneo je N1. 

Dino Bajrović, bosanskohercegovački glumac, kojeg je domaća publika imala priliku da upozna u filmu Irfana Avdića „Majkino zlato“. Pažnju na sebe skrenuo je glavnom ulogom u filmu Ines Tanović „Sin“ kojim je otvoren Sarajevo Film Festival 2019. godine. U razgovoru za magazin Student otkrio je detalje saradnje s Jasnom Đuričić na filmu “Quo vadis, Aida?” i sa kojim regionalnim, ali i svetskim imenima bi voleo da sarađuje u nekom narednom periodu.

Kakva je bila reakcija kada si dobio poziv da se nađeš u filmu “Quo vadis, Aida?”, rediteljke Jasmile Žbanić, te da ćeš imati priliku da sarađuješ sa glumcima iz regije, poput Jasne Đuričić, Borisa Isakovića?

Prvenstveno sam se radovao prilici da uopšte radim sa Jasmilom na tako velikom projekt. Rad sa starijim kolegama je za mene kao mladog glumca uvijek užitak jer je dovoljno samo da ih posmatrate da bi mnogo naučili, uz to su gore navedeni i ostatak ekipe s kojom sam radio divni ljudi.

Da li ti je Jasna, u toku pauza od snimanja, dodelila neki savet koji ćeš pamtiti?

Svakako da je bilo korisnih savjeta, ali Jasmila je ta koja nas je sve vodila i najviše smo slušali njene indikacije ako je za njima bilo potrebe.

Na nedavno održanoj 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada, ekipa filma “Quo vadis, Aida?” osvojila je tri nagrade: za najbolji film, režiju i glumicu u 2021. godinu. Koliko vam znače sve nagrade koji je film postigao tokom ove godine, obzirom na činjenicu da se našao i u trci za Oskara?

Znače mnogo svima nama jer su potvrdile da smo uradili odličan posao, čine nas ponosnim što smo dio te priče i daju motivaciju za dalji rad.

Sa kojim regionalnim, ali i svetskim imenima bi voleo da sarađuješ u nekom narednom periodu?

Dug je spisak ljudi sa kojima bih rado sarađivao, da počnem da ih nabrajam vjerovatno bih nekoga zaboravio a to ne želim. Nadam se da će me sreća pogledati i u budućnosti mi pružiti priliku da radim s njima.

Prilikom ceremonije 34. Evropske filmske nagrade, Đuričić je istakla “Ovu nagradu posvećujem svim žrtvama i majkama”.

Piše: Lazar Smilić

Foto: Imrana Kapetanović

Dino Bajrović

KULTURA

Leave a Reply

Your email address will not be published.