Svet oko nas je pun dezinformacija, svuda su oko nas – na društvenim mrežama, u medijima, u svim sferama društvenog života. Interakcija sa studentima i sprovedena istraživanja kažu da je teško razlikovati istinite vesti od lažnih. Upravo iz tog razloga, Savez studenata Beograda realizuje projekat Indeksom protiv dezinformacija u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD-a, a administrira Američki savet za međunarodno obrazovanje.

U sklopu ovog projekta je deset vebinara, šest podkastova, kao i aktivna kampanja na društvenim mrežama.

Prvi u nizu od deset vebinara održan je 26. decembra 2021. godine. Prvi vebinar je služio da prisutne bliže uputi u projekat, pojasni njegove ciljeve i planirane aktivnosti. Predavači na prvom vebinaru su bili predsednik Saveza Studenata Beograda, Ilija Todorović, Vladimir Smuđa, i Danica Vasović, glavna urednica magazina Student.

Drugi vebinar koji je održan 30. decembra 2021. godine je posvećen dezinformacijama u javnom životu. Predavači na ovom vebinaru su bili Dunja Marić, koja je prisutne bliže uputila u kodeks novinara i Lazar Smilić. On je govorio o dezinformacijama u javnom životu.

Tokom narednih meseci biće organizovano preostalih osam vebinara na razne teme – još jedan vebinar na temu dezinformacija u javnom životu, zatim dva vebinara na temu dezinformacija u obrazovanju, dva na temu dezinformacija u zdravstvenom sistemu i zdravlju uopšte i dva vebinara na temu dezinformacija u svetu biznisa i posla. Na završnom vebinaru biće predstavljena platforma.

U toku tri meseca (mart, april i maj) biće predstavljeno ukupno šest podkastova, po dva tokom svakog meseca. Gosti podkastova će biti osobe iz raznih sfera – novinari fact-checking portala, novinari tradicionalnih medija, influenseri, advokati, sudije koje sude u slučajevima prekršaja vezanih za dezinformacije, predstavnik poverenika za zaštitu informacija, kao i doktori.

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže sledećim vebinarima i da uzmu učešća u ovom veoma značajnom projektu koji svakome može biti koristan.

Piše: Sandra Stanojević

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.