Predstoje nam brojni praznici i slavlja, semestar se završio, a ti se pitaš kako da preživiš svoj prvi ispitni rok. Predstavljamo ti neke od oprobanih saveta za što lakši i lepši susret sa prvim ispitnim rokom.

Pripreme su ključ uspeha

Posmatraj ispit kao završnu trku nakon temeljno izvršenih priprema. Mnogo će ti lakše i bezbolnije proći prvi ispiti ako radiš vredno tokom semestra i pređeš celo gradivo na vreme. Kao što treniraš telo za što uspešniju trku, izvežbaj i mozak da radi za tebe tako da materijal za ispit proučiš više puta. Na taj način možeš briljirati na ispitu.

Mirno i staloženo do cilja

Ukoliko ti je semestar previše brzo prošao, a ispiti se bliže, ne očajavaj. Još uvek imaš priliku da ostvariš željene rezultate u tvom prvom ispitnom roku. Međutim, ako ne možeš postepeno da se posvetiš gradivu, to ne znači da treba da prepustiš panici da te okupira. Važno je da pripremiš dobar plan i savladaš gradivo kako treba. Tako dolazimo do sledeće faze.

Prvo planiraj, onda delaj!

Bez obzira koliko ti je vremena ostalo, važno je da prvo vidiš koliko raspoloživih dana imaš na raspolaganju i u skladu sa tim pripremiš gradivo. Imaj u vidu da što ti je manje vremena ostalo, više efikasnosti treba da uložiš u svoj rad. Svakako da će ti dobra priprema pomoći. Uporedi broj stranica koje treba da proučiš i broj dana do svog ispita da bi ti bilo jasnije kojim tempom treba da spremaš gradivo da rezultati ne bi izostali.

Mozak ne trpi nasilje

Iako znaš da ti je ispit vrlo bitan i želiš da postigneš što bolji uspeh ne bi trebalo da preopteretiš svoj mozak. Umesto stresa i drugih opterećenja kojima smo skloni kada smo pod pritiskom da završimo bitnu obavezu, izaberi zdraviji način za učenje. Izbegavaj preteranu upotrebu energetskih pića i kofeina i te supstance zameni kvalitetnim snom i urednim životom. Pravi česte, ali kratke pauze da predahneš od napornog rada. To će ti omogućiti dobru rutinu i tempo koji će zadovoljiti kriterijum adekvatnog spremanja ispita.  Mozak će ti biti zahvalan!

Dan D

Dani za iščitavanje materijala i podvlačenje bitnih stvari su se završili i vreme je za tvoj prvi ispit. Iako možda nervozu i leptiriće u stomaku ne možeš izbeći, ne treba da dozvoliš da te to sabotira i napravi veći problem tog važnog dana. Na dan ispita probaj da se uzdržiš od maničnog pregledanja brojnih stranica knjige i spremi se za susret sa profesorom na najbolji mogući način. Trebalo bi da dođeš na vreme na ispit, čak i nekoliko minuta ranije značiće ti da se dovoljno opustiš i pripremiš za odgovaranje.

Zapamti, trema ti može biti neprijatelj, ali i dobar pokazatelj da je bitno ono što sledi tako da probaj da kanališeš nervozu i usredsrediš se na gradivo.

Srećno u izvlačenju tvojih ispitnih pitanja.

Piše: Aleksandra Mačkić

STUDENTI

Foto: Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published.