Fakultetska diploma često nije garancija za dobijanje dobrog posla. Od kandidata se očekuje da budu snalažljivi, komunikativni i dobro organizovani u timskom radu. Veštine koje treba da pokažete i pritisak sa kojim treba svakodnevno da se nosite samo su neka od očekivanja vaših budućih poslodavaca. U takvim okolnostima, značajnu ulogu igra volontiranje.

Učite da funkcionišete kao deo tima

Jedna od najkorisnijih veština koju čovek može da poseduje jeste timski rad. Volontiranje je idealan način da naučite kako da funkcionišete sa različitim ljudima. Imaćete pravu priliku da razumete ljudske odnose i razne profile ljudi, što će vam posle pomoći kako u privatnom, tako i poslovnom životu.

Gradite svoje mišljenje i stavove

Često ćete, ako volontirate, videti kako izgleda realnost. Svakoj neprofitnoj organizaciji su potrebni volonteri za neki deo posla – to je prilika da vidite kako funkcionišu, kako opstaju sa ograničenim budžetom, ali i prilika da uporedite ono što studirate sa tržištem rada. Jako je važno da je budućnost uvek ispred vas i da za nju treba da imate realna očekivanja.

Postajete svestrani ljudi

Kroz volontiranje možete da shvatite da ipak imate mnogo više interesovanja nego što vam se to činilo ranije. Osim što će vam CV biti bogatiji, i sami ćete moći da se oprobate u više stvari. Postajete svesni da niste određeni samo onim što ste upisali, već vas put može odvesti na bilo koju stranu. Svaki novi izazov daje vam jednu novu priliku da istražujete i upoznate sebe i svoje kvalitete.

Volontersko iskustvo – prvo radno iskustvo

Veštine koje možete da steknete volontiranjem kao studenti su od neprocenjivog značaja. Obično je volontersko iskustvo i prvo radno iskustvo, pa samim tim igra važnu ulogu u kreiranju sopstvenih sposobnosti i mogućnosti. Podjednako su važna i profesionalna znanja koja stičete, kako vama, tako i vašim budućim poslodavcima.

Sklapate vredna i korisna prijateljstva

Kada postanete deo nekog tima, time stičete i nove ljude u okruženju. Sva ta poznanstva mogu se pretvoriti u velika, ali i korisna prijateljstva, neka čak mogu biti presudna za vašu dalju karijeru. U toku volontiranja u mogućnosti ste da komunicirate sa ljudima različitih struka, a to može biti dobra smernica i za vaše lične odluke i uspehe.

Piše: Tanja Trkulja

 Izvori: https://poslovipreko.com/7-razloga-da-volontiras-dok-si-na-fakultetu/

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.