Britney Spears, jedna od najpoznatijih pop izvođača sa prostora SAD-a već godinama vodi bitku za svoju slobodu i samostalnost. U nastavku teksta pročitajte sve o njenom trinaestogodišnjem putu do oslobođenja.

Preko 100 miliona prodatih ploča, brojne uloge u filmovima , ali i linija parfema
obeležili njenu dosadašnju karijeru. Prema navodima Daily Express-a u toku 2013. godine, na svakih 15 sekundi prodavala se jedna bočica njenog parfema širom sveta, čime je njena linija parfema postala najprodavaniji proizvod neke poznate ličnosti. Međutim, iza tog sjaja i uspeha krije se tužna istina.

Nakon razvoda od repera Kevina Federline-a 2018. godine, usledilo je pogoršanje njenog mentalnog zdravlja, što je dovelo do brijanja glave i napada novinara kišobranom. Nakon toga je hospitalizovana i tada je sud dodelio starateljstvo nad Britni Spirs njenom ocu Jamie Spears-u. Samo starateljstvo imalo je svrhu kontrolisanja nje kao osobe, ali i njene karijere.

Posebnu pažnju javnosti privuklo je izbacivanje dokumentarca New York Times-a pod nazivom Fraiming Britney Spears. Dokumentarac je prikazan na FX i Hulu kanalu i u njemu je otkrivena istina o njenom načinu životu i ophođenju njenog oca prema njoj. Zlostavljanje, korišćenje lekova, prinudni muzički nastup, gubljenje osnovnih ljudskih prava, neki su od mnogih problema sa kojima se susretala.

U avgustu 2020. godine Britney Spears je izjavila da više ne želi da otac upravlja njenim životom, međutim sud je odbio njen zahtev. Nakon 13 godina Jamie Spears je odustao od njenog starateljstva.

FREEBRITNEY

FreeBritney predstavlja pokret koji je godinama podržavao i pomagao Britney Spears na njenom putu ka oslobođenju. Pokret je osnovan još 2008, ali je posebnu pažnju privukao 2019. godine. Sam pokret oduvek je uočavao znake za pomoć , koje je Britney slala u javnost. Zahvaljujući ovom pokretu uspela je da dobije pravo na samostalni odabir advokata. Osim brojnih fanova širom sveta, pokret su podržale i brojne javne ličnosti i kolege poput Paris Hilton, Miley Cyrus i mnogih drugih.

Verujem da, nažalost, širom sveta postoje ljudi koji prolaze kroz iste ili slične situacije
poput Britney i nadam se da će im njena priča pomoći i dati snagu da se izbore za svoju slobodu.

Piše: Đurađ Jovanić

Izvori:

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/serbian/lat/svet-58197881.amp

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-57604980

Student- Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.