56. filmske susrete u Nišu, ove godine, obeležilo je 13 ostvarenja među kojima je i psihološki triler Jedini izlaz. Ovaj film doneo je i mladom glumcu Vukašinu Jovanoviću nagradu za debitantsku ulogu.

U intervjuu za naš Magazin, Vukašin Jovanović ističe kakve podsticaje mu je donela nagrada i zašto je ovaj film privukao pažnju gledalaca.

Kakav je osećaj biti nosilac jednog ovako prestižnog priznanja? Šta ti je bila prva pomisao u trenutku preuzimanja nagrade?

Zahvalan sam i srećan! Opet želim da gledam na ovo kao na određenu odgovornost. Mi smo najbolji ambasadori svojih profesora, fakulteta i uopšte javne scene. Osećaj je divan i dobar podsticaj za dalje. Opet, valja ostati skrušen i predan daljim akcijama. Prva misao ne priliči jednom intervjuu, ali bio sam oduševljen!

Koliko je teško mladim glumcima u Srbiji da budu prepoznati?

Lagao bih ako bih rekao da nije teško. Opet, radi se više nego pre nekoliko godina. E sad, zavisi u kom kontekstu se misli na reč prepoznat. Važno je da se ti sam sa sobom prepoznaš, da radiš na svom razvitku i sazrevanju kao glumac, umetnik, čovek. Ovo ostalo – popularnosti, intervjui itd. – to je lepo, dođe, a i prođe. Nije to merilo uspeha i veličine. Biti empatičan, pošten i iskren! Tu budi faca!

Film „Jedini izlaz“ punio je bioskopske sale. Šta misliš da je privuklo Srbiju jednom psihološkom trileru, s obzirom na to da ovaj žanr i nije uobičajen deo naše  kinematografije?

Intriga. Mi volimo da nas prevare. Volimo da pratimo razvoj junaka kao da smo to mi. To su momenti gde se pauzira film/serija, trljaju oči od neverice i širom otvaraju usta. Voleo bih da vidim još ovakvih filmova, možda i intenzivnijih.

Osim nagrade, kako je uloga u filmu uticala na tvoju dalju karijeru?

Kada sam dobio komentare od kolega kao što su: ,,Ja bih voleo da sam na ovakav način debitovao!”, ,,Odličan posao!” osvestio sam se, to je ipak velika stvar iako sam to odbijao da priznam samom sebi. Bilo je zapaženo i to mi je milo. Za sam razvoj ne znam. Nedavno su bili i film i serija, vreme će pokazati.

Kako gledaš na to što film postoji i u serijskom formatu? Da li je to prednost ili mana?

Serije pružaju priliku da gledaoci odgledaju npr. 12 kraćih filmova, a opet kao jednu celinu. Dobijamo punu i širu sliku. Dok nam film nudi dvosatnu iluziju u jednom dahu, zajedno sa velikim platnom I ozvučenjem. Dokle god se kvalitetno pričaju priče i ljudi hrle da isprate, mi smo uspeli koji god format to bio. 

Šta možemo da očekujemo od tebe u budućim glumačkim podvizima? Koje su tvoje dalje akcije i planovi?

Finale druge sezone serije Švindleri koja se emituje na SuperstarTV kanalu, kasnije i na RTS-u koliko znam. Za koju nedelju će i pozorišna sezona da krene, biće i novih projekata… Nadam se i upisu na master studije, ali o tom potom. Step by step!

Piše: Danijela Čorbić

Student: KULTURA

Instagram: @vukashin_jovanovic – Vukašin Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published.