Na tri odseka za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu upisan svega 101 student.

Tri odseka na Filološkom fakultetu koji nude studentima obrazovanje u oblasti srpskog jezika i književnosti su Srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima, Srpska književnost sa južnoslovenskim književnostima i Srpska književnost i jezik sa komparatistikom. Međutim, na sva tri smera upisan je 101 student.

Želeli smo da saznamo šta je uticalo na ovakvu odluku brucoša, kao i kako bi ova situacija mogla da se promeni naredne godine. Za magazin Student izjavu je dao Aleksandar Milanović, upravnik katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima:

„Na broj upisanih studenata najdirektnije utiče činjenica da se diplomirani studenti srbistike danas veoma teško zapošljavaju“, ističe Milanović. Dodao je da Srbija u svom obrazovnom sistemu ima ubedljivo najmanji fond časova maternjeg jezika na Balkanu, ali i u čitavoj Evropi, kao i da mediji i izdavačke kuće nisu u obavezi da zapošljavaju lektore.

Situacija nije bolja ni u Nišu, gde se upisalo 29 studenata, ali ni u Novom Sadu, gde je brucoša na ovom smeru 17, plus dva upisana studenta na odseku Srpske filologije u kontaktu sa slovačkom ili mađarskom.

„Zakon o službenoj upotrebi jezika i  pisma, koji je trebalo da reši neke od ovih problema, ostao je u fioci naših političara. Dok država Srbija ne promeni svoj odnos prema srpskom jeziku, broj studenata srbistike neće rasti, već će opadati i u Beogradu, i u Novom Sadu, i u Kragujevcu, i u Nišu, i u Prištini (Kosovskoj Mitrovici)“, poručio je Milanović.

Piše: Dunja Marić

http://www.fil.bg.ac.rs/

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.