Šta si u horoskopu? Čuveno pitanje na koje se neki oduševljavaju, a drugi zgrožavaju. Bilo da ste ljubitelj astrologije ili ne, činjenica je da je ona danas postala izuzetno popularna tema. Prisutna je u svim novinama, medijima i na socijalnim mrežam. Koliko su informacije iz ovih izvora tačne? Šta znače astrološki aspekti i koliko ih se treba držati? Kog astrologa poslušati?

Nena Janković se bavi astrologijom već 20 godina i dala nam je odgovore na ova pitanja. Njena uža specijalnost je psihološka astrologija i međusobni odnosi.

,,Nešto u čemu je astrologija najbolja jeste da objasni čoveka, njegovu dušu, njegove afinitete i sposobnosti, između ostalog i njegove blokade” -objasnila je Nena.

Danas se svi pomalo bavimo horoskopom, kao i laičkim tumačenjem natalnih karata. Koliko je to zapravo štetno?

,,Od indijske astrologije se crpe izvori za sve ono što se dalje radi ili prezentuje u astrologiji. Jako je važno znati da astrologija nije puko znanje kojim mi nagađamo neke stvari. Astrologija se zloupotrebljava na neki način: “to je onaj dnevni, mesečni horoskop, ta zabava i slično”.

Naša sagovornica objašnjava da to obimno znanje nije moguće pokupiti sa interneta, pogotovo ne preko uopštenih dnevnih, mesečnih i godišnjih horoskopa. Naglašava da se astrološko čitanje isključivo radi 1 na 1, kako bi se dobio širi uvid. Iz tog razloga uopštena tumačenja sa interneta mogu da budu izuzetno štetna.

Kako izabrati astrologa?

,,Moj savet za nekoga ko hoće da se pozabavi svojom natalnom kartom je da se dobro raspita kod koga ide, a drugo, ako želite da se (profesionalno) bavite astrologijom, treba da se raspitate od koga učite i kome poklanjate svoje poverenje”.

Važno je naći nekoga ko se ovim poslom prvenstveno bavi iz ljubavi, a ne popularnosti, preko preporuke nekoga ko je već bio kod tog astrologa.

Nena objašnjava da nam društvene mreže ovaj posao znatno olakšavaju: ,,Važno je i da čujete i vidite tog nekog ko to radi i procenite da li vam je njegov način priče i tumačenja blizak.”

Šta ako imamo više kvalifikovanih astrologa, čija se tumačenja jedne iste natalne karte razlikuju? Koga poslušati?

,,Dva i dva je četiri, znači ne može mesec u IV kuci da bude nešto drugo. Moramo da se držimo toga šta je astrologija bila nekada, jer je to i danas tako”.

Takođe nam skreće pažnju da je ,,astrolog-astrolog i nikako ne može biti nešto drugo”, odnosno kombinovati svoju disciplinu sa nekom drugom (npr. numerologijom).

,,Astrologija i numerologija ne mogu da se povezuju. Astrologija daje jedno, a numerologija drugo tumačenje”.

Za tumačenje natalne karte potrebno je tačno vreme, mesto i datum rođenja. Ako postoji odstupanje u vremenu rođenja, podznak može da bude na granici i to je onda bitan minut, jer stvara ogromnu razliku. Nena napominje da i tačno vreme rođenja može da se sazna astrološkom metodom retifik

Koje su najčešće zablude u astrologiji? Na primer, da se podznak aktivira nakon 30. godine?

,,Prva kuća i podznak se vezuju za momenat našeg dolaska na svet, zato je i bitno vreme, jer po astrološkom tumačenju duša ulazi u telo. Podznak je otprilike vezan za prvih 7 godina života, kad on najviše vlada. Podznak je ono što mi postavljamo kao masku našeg unutrašnjeg sveta i onoga što je spolja.”

Naglašava i da astrologiju ne treba prihvatati zdravo za gotovo, odnosno preopteretiti se nekim informacijama: ,,Može neko da kaže sutra će padati kiša i sad horoskop kaže da poneseš kišobran, ali ti ako ne izađeš iz kuće, nećeš nositi kišobran I nije se ostvario taj horoskopski aspekt”.

Horoskop može da nam bude putokaz, ali ne definiše našu sudbinu. Poruka naše sagovornice je da: ,,mi kreiramo naš život, a ne zvezde”.

Nenu Janković možete pratiti na njenom Instagram profilu: @astrosensenena

Piše: Aleksandra Veljović

Foto: Unsplash

Student – Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.