Šta posle faksa – Fizički fakultet?

„Moj prvi susret sa fizikom desio se još u šestom razredu osnovne škole. Tada su na mene veliki utisak ostavili Njutn, Ajnštajn, Farade. Kroz srednju školu, na prirodno-matematičkom smeru Gimnazije, još bolje sam se upoznala sa svim saznanjima koje ova oblast pruža. Takmičenja, vežbe i predavanja su sve više uticali na konačnu odluku da je zapravo Fizički fakultet pravi izbor za mene.” kaže za Student studentkinja Fizičkog fakulteta, Anđela Antonijević.

Kako izgleda studirati na fizičkom fakultetu?

Studirati na Fizičkom fakultetu znači biti odgovoran, redovan, požrtvovan i vredan, jer fakultet uključuje dosta obimnih predavanja kao i laboratorije. Ipak, ako volite nauku i ako je fizika ono što vas zaista zanima, vama ta predavanja neće predstavljati veliki teret. Najbolji savet –studirajte ono što volite! Sam režim rada na fakultetu je odličan jer uvek možete da očekujete pomoć od profesora i drugih studenata.

Fizički fakultet je podeljen na dva instituta: Institut za fiziku i Institut za meteorologiju. Takođe, postoje i četiri smera na fakultetu, to su: Nastavni ili opšti smer posle kog možete raditi u prosveti, Eksperimentalna i teorijska fizika, Primenjena i kompjuterska fizika i Meteorologija.

Što se samog upisa tiče, na Fizičkom fakultetu možete polagati pismeni ispit iz matematike ili iz fizike. Takođe fakultet priznaje položen prijemni ispit iz ova dva predmeta i ukoliko je položen na nekom drugom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ti kandidati se upisuju po zavšetku upisa primljenih kandidata, ukoliko ostane slobodnih mesta. U svakom slučaju, za dobar rezultat na prijemnom ispitu biće vam potrebno svakodnevno vežbanje i mnogo uloženog truda koji će se sasvim sigurno isplatiti.

Šta posle Fizičkog fakulteta?

Odziv za upis na ovaj fakultet je mali u odnosu na neke druge fakultete. Ipak, zabluda bi bila misliti da Fizički fakultet nije perspektivan. Oni koji se još uvek premišljaju i nisu sigurni da li žele da upišu baš ovaj fakultet trebalo bi da znaju da će posle završenih studija vrlo lako naći posao u svojoj struci u Srbiji, baš iz razloga što se manji broj studenata odlučuje za ovaj fakultet. Sa druge strane, eksperimentalna i teorijska fizika kao i primenjena i kompjuterska fizika su smerovi koji pružaju veliku mogućnost nastavka školovanja pa i zaposlenja u inostranstvu. Po zavšetku možete raditi u istraživačkim i naučnim organizacijama i institucijama, npr. u institutima, laboratorijama, istraživačkim centrima i slično.

Naša sagovornica, Anđela, odlučila se za opšti tj. nastavni smer na Fizičkom fakultetu. „Iako sam oduvek bila zaljubljena u fiziku, rad sa decom me je takođe privlačio. Smatram da je veliki izazov preneti svoje znanje drugima, ali bih svojim radom želela da pokažem koliko zanimljivih strana ova nauka zapravo ima. Zato i planiram da ostanem u Srbiji, završim master i nadam se započnem karijeru kao profesorka fizike. Upravo zbog toga je moj izbor i bio opšti smer na Fizičkom fakultetu.”

Piše: Tijana Topalović

http://www.ff.bg.ac.rs/

FOTO: Pexels

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.