Kako se obući za fakultet?

U nekim srednjim školama postojali su pravilnici ili kodeksi oblačenja koje je trebalo poštovati. Isto tako, kodeksi odevanja postoje i na određenim fakultetima, ali se, kao što je bio slučaj i sa srednjim školama, može kazati da takva pravila nisu mnogo striktna u ovim ustanovama dok su u granicama prijatnosti.

Na Stomatološkom fakultetu postoje pravila, odnosno kodeks odevanja koji stoji istaknut na njihovom zvaničnom sajtu. Piše da  nije dozvoljen dolazak na predavanja, vežbe, ispite i druge oblike aktivnosti u trenerkama, bermudama, majicama bez rukava, da nije dozvoljeno nošenje odeće koja otkriva stomak i da tetovaža treba da bude pokrivena za vreme boravka na fakultetu.

,,Kolege sa mog fakulteta se  pridržavaju kodeksa oblačenja. Najčešće smo u farmerkama, patikama, duksu ili nekoj košulji, a ako su predavanja u pitanju, onda tu bude i neki sako, čak i čizme na štiklu, naravno opet pristojne visine“ kazala je, studentkinja Stomatološkog fakulteta, Jovana Jeremić i dodala da može da se desi da kolege budu opomenute zbog dolaska u trenerci ili bermudama kao i koleginice sa dugim noktima, ali da se isključenja sa nastave retko dešavaju.

Sa Fakulteta političkih nauka profesor Filip Ejdus prokomentarisao je da koliko zna, Fpn nema nikakav pravilnik o odevanju i ispričao da lično nema ništa protiv da se ljudi oblače kako god žele uz poštovanje minimuma pristojnosti.

Neke preporuke modnih stručnjaka su da se na fakultet u slučaju devojaka ne nose dekoltei, kratke suknje, providna garderoba, majice na bretele ili garderoba koja otkriva stomak. Boje koje su preporučljive jesu zelena koja daje osećaj smirenosti, boja lavande kao simbol ozbiljnosti, siva sistematičnosti i naravno crna, teget i bela koje su uvek dobrodošle.

I momci imaju pravila kojih treba da se pridržavaju. Što se njih tiče, prema sadašnjim društveno prihvatljivim normama momci bi trebalo da izbegavaju dresove, kratke pantalone i atlet majice.  

Džins se kotira kao najbolji izbor za odevnu kombinaciju koju treba nositi na fakultetu.

Odevanjem ne treba odavati utisak vulgarnosti  i neozbiljnosti, ali ne treba ni previše zalaziti u formalni stil odevanja kako se ne bi izgledalo preozbiljno.

Ljubitelji nakita bolje da se pridržavaju svedenijih komada koji ne zveckaju. Obuća koje se treba kloniti jeste otvorena obuća poput papuča ili japanki. 

U slučaju šminke, prirodne i svedene varijante make up look-ova se kotiraju kao prihvatljive.

Piše: Nedeljko Tišanović

Foto: Pexels

Izvor: portalmladi.com; wannabemagazine.com

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.